Aleksandra Radović: S nedaćama se nosim kako znam

0
Uprkos tome što je mnogi doživljavaju kao izuzetno jaku osobu, pevačica Aleksandra Radović otkriva kako je iza svoja četiri zida ipak krhka žena koja se sa životnim nedaćama i problemima bori sama
foto: Petar Đorđević, Ivan Dobričić, Edin Karahusić
foto: Petar Đorđević, Ivan Dobričić, Edin Karahusić

Jedna od ovogodišnjih dobitnica priznanja Story Awards za Inspirativni potez Aleksandra Radović (36), važi za jednu od najuspešnijih dama na javnoj sceni, a novi poslovni podvizi predstavljaju joj pravi podstrek za nove poduhvate i delovanja. Majka devetomesečne Nine uspešno usklađuje poslovni i privatni život, ali ne krije i da je iza svoja četiri zida ranjiva i krhka žena koja se sama bori za sreću svoje naslednice. Pored mnogobrojnih koncertnih aktivnosti i potpune posvećenosti svojoj ćerki Aleksandra je pronašla vreme i za učestvovanje u regionalnom projektu Moj je život, moja pjesma, zajedno sa Mayom Sar (29), Karolinom Gočevom (30) i Ninom Badrić (38), čiji je cilj podizanje svesti o raku grlića materice. U intervjuu za magazin Story Radovićeva govori u kojim trenucima joj je teško, otkriva prve reči svoje ćerke i priča koliko joj znači nagrada Story Awards.

Story: Imponuje li vam priznanje Story Awards za Inspirativni potez koji je osvojio projekat Moj je život moja pjesma čiji ste vi deo?

- Maja, Nina, Karolina i ja smo sve što smo do sada radile činile iz srca. Veoma je važno dobiti priznanje ovakve vrste, ali mi delujemo i činimo sve kako bismo pomogle ženama koje se bore sa rakom grlića materice, ali i kako bismo skrenule pažnju na to koliko su bitni redovni ginekološki pregledi. Radimo sve što je u našoj moći kako bismo im na neki način olakšale probleme kroz koje prolaze. Drago mi je što smo u ovoj kampanji uspele da na lep način spojimo region.

Story: Da li ste bili u prilici da se tokom kampanje susretnete sa ženama koje se bore sa ovom bolešću ili onima čiji najbliži su preminuli od raka grlića materice?

- Upoznali smo dosta žena. Nažalost, više smo bile u kontaktu sa onima koje su zbog ove bolesti izgubile majke, sestre... Uvek su to emotivni susreti, šta god da kažete ne možete da nadoknadite njihov gubitak. Mislim da treba još mnogo toga raditi na edukaciji žena i da one koje nemaju problema sa zdravljem shvate važnost ginekoloških pregleda.

Story: Koje osobine treba da ima samostalna i uspešna žena danas u Srbiji?

- Ne postoji nikakav recept, a ni šablon. Svako od nas se ponaša onako kako ume, možda jedna od najvažnijih stvari jeste to da imate neku vrstu kompasa, da znate kuda idete i da budete uvek spremni da se dočekate na noge. Većina naših žena je sposobna da to uradi.

Story: Uspevate li da, od kada ste se ostvarili u ulozi majke, izdvojite vreme u toku dana samo za sebe?

- Da. Tri puta nedeljno idem na aštanga jogu, kod svog instruktora Ranka. Taj period koji provedem na treningu me u potpunosti regeneriše i to je vreme rezervisano samo za mene. Uspevam i trudim se da uskladim sve obaveze kako bih bila što redovnija. Joga mi kao disciplina mnogo prija, odgovara mi način vežbanja i razmišljanja.

Story: Da li vam je teško što se samostalno borite kroz život, i poslovno, i kao roditelj?

- Kako da ne.

Story: Priželjkujete li da imate nekoga pored sebe ko će o svemu voditi računa, a da vi budete samo obična žena?

- Često ljudi imaju pogrešnu predstavu o javnim ličnostima, neretko se sve to što misle o vama reflektuje na vašu sliku koja je prisutna u javnosti. To nije realno stanje stvari. Svi utisci koje neko stiče o vama su posledica vašeg medijskog delovanja. Ono što smo mi privatno,  može biti slično, ali i dijametralno suprotno tome.

Story: Pa koliko se vi razlikujete od jake žene za kakvu važite?

- Meni je drago što misle da sam jaka, ali ja sam žena kao i svaka druga. Imam mnogo svojih teških trenutaka, ali o tome ne pričam na sva usta, nego se s njima nosim onako kako ja znam i umem. Mislim da je važno da sačuvam privatni život, pogotovo sada kada imam dete, ne zbog mene već zbog moje ćerke. Ne govorim na sav glas koliko mi je teško. Biti posvećena majka svom detetu i pokloniti mu svu pažnju nije nimalo lako. U isto vreme sam i pevačica koja ima koncertne turneje, nastupe, angažovanja po emisijama... Komplikovano je uskladiti sve obaveze, a kada se sve to svede na jednog roditelja onda je još teže. Imam dosta teških trenutaka. Jedan je bio ovih dana, kada je Nina bila bolesna, zbog toga nisam bila na dodeli nagrada Story Awards. Nisam u stanju da je ostavim kod kuće kada vidim da sam joj potrebna. Uloga majke mi je važnija od bilo čega drugog. Sve život izbalansira, u trenucima kad vam nije lako dovoljno je da vidite nekoga ko je srećan i nasmejan i sve se potire.

Story: S obzirom na to da ste posvećeni Nini koje svoje osobine bi voleli da kroz nekoliko godina primetite kod svoje naslednice?

- Volela bih da bude časna i poštena žena, da drži do svih moralnih normi koje postoje s razlogom. Treba da kraj sebe ima krug prijatelja koji je cene i koji će uvek biti uz nju. Najvažnije mi je da bude dobar čovek.

Story: Koliko se vaša ćerkica menja iz dana u dan?

- Svaki dan nam je drugačiji. Nedavno je počela da hoda u šetalici, pa sada čekam trenutak kada će da se oslobodi i sama zakorača. Prva reč koju je izgovorila bila je baba. (Smeh)

Story: Kako ste se osećali u tom trenutku?

- Bila sam radosna kada sam čula da je Nina izgovorila reč baba. Moja majka je bila sve vreme uz mene, u prvim mesecima jer mi je pomoć bila preko potrebna i apsolutno zaslužuje da kao prvu reč moja ćerka izgovori baba. Toliko se posvetila nama i bila požrtvovana. Mama još nije izgovorila iščekujemo dan kada će se to desiti. Ko zna, možda će reč mama i propevati (smeh).

Danilo Mašojević

makonda-tracker