divan vokal

OBOŽAVALI STE OVE HITOVE, ALI NISTE ZNALI DA IH JE ONA OTPEVALA: Iz senke je davala glas OVIM ZVEZDAMA devedesetih, a sad se prisetila detalja NEPOZNATIH javnosti

0

Marija Mihajlović je otpevala brojne velike hitove, a sada otkriva kako je funkcionisala saradnja sa muzičarima.

foto: Dragan Kadić, Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić, Dragan Kadić

Glavni ženski glas u većini pesama grupa Fanki Dži, Dak i Mej dej pripada Mariji Mihajlović.


To je odavno poznato onima koji muziku pažljivo prate, čitaju i uočavaju svaki detalj, a ne samo slušaju finalni proizvod. Marija je otpevala dens hitove devedesetih "Plakati zauvek", "Dačo, volim te", "Pedro", "Kafana na Balkanu" i druge. Retko govori za medije, ali joj se svidela ideja Kurira da pričamo o muzici devedesetih, kada je ona bila neprikosnoveni vokal.

 

Kada ste počeli da se bavite muzikom?
- Cela moja porodica se bavila muzikom, deda je svirao harmoniku s pokojnim Jašarevićem, tata je imao svoj vojni orkestar u Puli, brat je svirao gitaru. Prvi bend sam imala već sa 13 godina, svirali smo pank. Naš prvi nastup bio je na koncertu Bajage, bili smo mu predgrupa na turneji "S druge strane jastuka". Kad sam došla u Beograd na studije, počela sam odmah da se bavim muzikom i da nastupam sa džez bendom, a u to vreme sam počela i da radim solo album koji se zvao "Zvuk tišine", takođe u džez maniru.


Kako ste onda ušli u dens muziku?
- Kad je počeo rat, mi umetnici iz Srbije bili smo smo onemogućeni da putujemo i da radimo kao pre, pa sam se ja više posvetila studijskom radu. Tako sam upoznala Gagija i Daču Daka, koji su tada bili deo Fanki Džija, pa su se kasnije razdvojili. Došli su u studio kod Srđana Babovića i tražili su da im on napravi muziku po kojoj bi oni igrali, a iz toga je i nastao njihov prvi album. Kasnije, kad su krenuli odvojeno, obojica su tražila da im ja pevam vokale.

 

Vi za Fanki Dži niste pevali samo prvi album "Samo u snu".
- Ne, to nisam ja radila. Ja sam pevala glavne vokale na njihovoj drugoj ploči, na kojoj je bila pesma "Plakati zauvek", pa smo onda nastavili saradnju na skoro svakom sledećem albumu.


Jeste li za njih pevali glavne vokale sve dok je Anabela bila član grupe?
- Da, ali nisam samo ja pevala. Mislim da je na trećoj ploči ona sama pevala, a kasnije su ponekad kombinovali moj i njen glas, a nekad sam samo ja pevala.


Sem njih, s kim ste još radili?
- S grupom Mej dej, njima sam pevala glavne vokale. A prateće sam radila skoro svima koji su tada bili aktuelni na sceni: Goci Tržan, Knezu, Gali, Eli Bi, Tvinsu.

 

Na sledećoj strani pročitajte šta kaže o saradnji sa Đoletom Đoganijem...

makonda-tracker