Maja Marković: Nisu zadovoljeni uslovi da bih išla na Evroviziju

Pop pevačica Maja Marković kaže da bi joj učešće na predstojećem Eurosongu bilo zanimljivo, ali da to ne bi bio veliki pomak u njenoj dosadašnjoj karijeri
1
1 / 2

Nekadašnja članica grupe Luna komentariše medijske natpise da je jedan od potencijalnih kandidata za predstojeći izbor nacionalnog predstavnika za Eurosong koji će se održati 26. februara, govori šta misli o tome što su za autore kompozicija izabrani Kornelije, Aleksandra i Kristina Kovač, ali i koga bi ona od domaćih izvođača volela da vidi na tom muzičkom takmičenju.

Story: U medijima se pojavila informacija da Aleksandra Kovač ozbiljno razmišlja o tome da za interpretatora svoje kompozicije na domaćem izboru za Eurosong izabere baš vas. Jeste li kontaktirani tim povodom?

- Istina je da se svake godine, još od mog učešća na Beoviziji 2007. godine, između ostalih, pominje i moje ime kao potencijalnog predstavnika naše zemlje na Eurosongu i od tad konstantno dobijam ponude i predloge u vezi sa tim. To je jako lepo, laskavo i imponuje mi, svakako. Međutim, bez obzira da li ponuda ove godine postoji ili ne, uslovi pod kojima bih ja pristala da budem učesnik nisu još uvek zadovoljeni. No, nikad se ne zna.

Story: Šta mislite o tome što je porodica Kovač izabrana za autore kompozicija?

- Svo troje jako poštujem u onome što rade, istinski su umetnici a takvi zaslužuju samo najbolje.

Story: Kakvo je inače vaše mišljenje o Eurosongu i da li biste voleli da predstavljate Srbiju na tom takmičenju?

- Eurosong danas i onaj od pre dvadesetak godina se, po mom mišljenju, jako razlikuju. Sada je izbor moderniji po mnogim pitanjima i to mi se mnogo dopada, a za Eurosong iz doba mog odrastanja vezuju me uspomene i nostalgija za zlatnim vremenima pop muzike. Volim nove stvari i izazove, a za mene bi učešće na ovom takmičenju bilo svakako interesantno. Znam da bih dostojanstveno i sa ponosom bila predstavnik naše zemlje, a verujem i sigurna sam u to da bi i Srbija bila ponosna na mene!

Story: Kakvu pesmu biste voleli da otpevate ukoliko budete izabrani?

- Bilo da se radi o nekoj teškoj, širokoj baladi ili o brzoj, energičnoj pesmi, na svom sam terenu. Najbitnije bi mi bilo da tom pesmom, posle mene i ekipe koja je radila na njoj, bude zadovoljna naša publika, jer ako pesma ne nastavi život posle takmičenja, ni eventualna pobeda ne bi bila realna.

Story: Koji kriterijumi su po vama presudni da bi neko dobio priliku da se takmiči na izboru za nacionalnog predstavnika koje će se održati 26. februara?

- Ja sam perfekcionista i, shodno tome, uvek bih tražila nekog ko je kompletna muzička ličnost, a to podrazumeva vrhunsko pevanje, šarm, harizmu, talenat za scenski pokret i glumu, izgled koji pleni, intelekt, komunikativnost, poznavanje engleskog jezika...

Story: Mislite li da su glasovne mogućnosti podjednako važne kao i prateća koreografija?

- Mislim da je koreografija jako bitna, ali tek od onog trenutka kada je osnova zadovoljena, odnosno kada su pesma i pevanje na visokom kvalitativnom i umetničkom nivou.

Story: Koga biste vi voleli da vidite od domaćih izvođača na Eurosongu?

- Teško mi je da izdvojim već poznate kolege koje cenim, a da pri tom nekoga u nabrajanju ne zaboravim.Verujem da će svako od njih u određenom trenutku dobiti priliku za Eurosong, naravno, ako to želi. Ono što bih volela je da neka nova talentovana lica, neki novi klinci, jednog dana budu naša dobra i lepa muzička budućnost i da, recimo, Nevena Božović, Sonja Škorić ili Boris Subotić budu naši budući pobednici Eurosonga!

Story: Šta mislite koji muzički pravac će biti najzastupljeniji ove godine na tom takmičenju?

- Ne bih mogla to da predvidim, ali sigurna sam da će tu, kao i uvek, biti i elemenata etnosa svake zemlje a takođe i progresivnih, modernih ideja, naročito u aranžmanima i produkciji.

Story: Da li bi nastup na Eurosongu bio veliki pomak u vašoj karijeri?

- Koliko god da je Eurosong medijski jako popularisan, moramo biti svesni da je to televizijsko takmičenje koje jako malo ima veze sa stvarnim karijerama pevača koji na njemu učestvuju. On pruža mogućnost kratkotrajne promocije, kako pevača, tako i zemlje odakle se dolazi i tu se mogu razviti novi kontakti, ali ne smatram da je to odskočna daska za evropsku karijeru. Dospeti na evropski MTV, VH1 i slično, ozbiljan je i realan pomak u karijeri, a to ni malo nije jednostavno.

Story: Već nekoliko godina ne pojavljujete se aktivno u javnosti. Zbog čega?

- Nikada u svojoj karijeri u medijima nisam bila bez pravog povoda, uvek sam tu kada imam nešto novo da pružim i pokažem. To je jedini način da ne dosadiš publici, a u isto vreme, dobro je ostaviti prostora publici da te se zaželi. Sada mogu da najavim da ću tokom proleća i leta promovisati par novih singlova koji će, sigurna sam, biti prijatno osveženje i iznenađenje za moju publiku.

Jelena Kulović

makonda-tracker