Riz Viterspun: Prvi put volim posle razvoda

Oskarovka Riz Viterspun posle veza sa kolegama sreću je konačno pronašla u zagrljaju biznismena Džima Tota koji je osvojio svojom tolerancijom i činjenicom da je divan prema njenoj ćerki i sinu
0
1 / 6 Foto: Red Dot

Iako je svojim izgledom uvek odavala utisak male, neprilagođene i naivne devojčice iz komšiluka, glumica i oskarovka Riz Viterspun se vrlo hrabro, poput prave lavice borila sa problemima koje joj je život servirao. Preko noći je postala jedna od najplaćenijih glumica sveta, ali to je nije nimalo promenilo i ostala je čvrsto na zemlji, svesna svih svojih vrlina i mana. Rođena je 22. marta 1976. godine kao jedino dete zdravstvenih radnika Džona i Beti Viterspun. Sa sedam godina je počela da snima reklame, što ju je motivisalo da upiše časove glume. Bila je najbolji đak u školi i druga deca smatrala su je štreberom, što joj nikada nije smetalo. Svetsku slavu stekla je u filmovima Opasne namere i Pravna plavuša, koji su joj pomogli da filmski kritičari mogu da uvide da može da glumi i u komedijama, a i u dramama. Na proslavi svog dvadeset i prvog rođendana upoznala je glumca Rajana Filipa za koga se tačno godinu dana kasnije i udala. Mada su dobili dvoje dece, ćerku Evu Elizabet i sina Dejkona Riza, i delovali kao savršena američka porodica, posle sedam godina zajedničkog života rastali su se, a ona je često u svojim intervjuima navodila taj period kao veoma težak i stresan. Veliku medijsku pažnju privukla je neposredno posle rastanka od supruga tako što je otpočela romansu sa kolegom Džejkom Gilenhalom, za koga su tabloidi tvrdili da je glavni razlog njenog razvoda. Riz trenutno zarađuje dvadeset miliona dolara po filmu, uživa u novoj vezi sa Džimom Totom, a nedavno je, samo nekoliko dana pred premijeru novog filma How do you know, dobila i svoju zvezdu na Bulevaru slavnih.

Na filmu How do you know sarađivali ste sa glumcem Ovenom Vilsonom, kako je glumiti sa njim?

- Divno, on je stvarno sjajan glumac, a njegovom humoru nema kraja. Sa njim vam ništa nije teško i za razliku od mnogih mojih kolega, nikada, ali nikada se ne žali što neku scenu ponavljamo i po nekoliko puta.

U ovom filmu tumačite lik profesionalne igračice softbola. Jeste li tokom snimanja imali nekakve povrede ili nešto slično?

- Jesam, loptica me je tokom jednog treninga udarila posred glave, između očiju, i napravila mi veliku modricu ispred desnog oka, ali to su normalne stvari kada se bavite ovim poslom. Dobro je da nisam imala scenu skoka sa padobranom, pa da se on ne otvori.

Nedavno ste dobili i zvezdu u Bulevaru slavnih, koliko vam to znači?

- Vrlo mi je važno. Kada sam klekla pred njom, osetila sam se kao da sam rukom dodirnula zvezde na nebu. Jedini put u karijeri osećala sam se tako divno kada sam pre četiri godine dobila Oskara. To su svakako dve najvažnije stvari koje su mi se dogodile u dosadašnjoj karijeri.  

Ko vam je tada prvi čestitao?

- Moja porodica. Moja ćerka i sin bili su sve vreme uz mene, a oni su mi najvažniji na čitavom svetu.

Dugo niste želeli da govorite o razvodu sa njihovim ocem, glumcem Rajanom Filipom. Kako sada, posle tri godine, gledate na taj period?

- To su bili stvarno teški momenti u mom životu. Rajan je bio muškarac u koga sam bila dugo zaljubljena, podelili smo mnogo lepih trenutaka, a i navikla sam na njega, pa je normalno što mi tada nije bilo lako. Sada je to već iza nas, on učestvuje u vaspitanju naše dece i dobar je otac, a to je najvažnije.

Zbog čega ste se vas dvoje uopšte razišli?

- Nikada ne treba kriviti samo jednu osobu jer je, kao i za ljubav, i za svađu i nesuglasice uvek potrebno dvoje.

Postoji li nešto što ste naučili iz tog perioda?

- Inače sam vrlo optimistična osoba i naučila sam da uvek postoji druga šansa i vrlo sam srećna zbog toga.

Nedugo posle razvoda otpočeli ste romansu sa kolegom Džejkom Gilenhalom, je li on bio vaša druga šansa?

- Vrlo zanimljivo pitanje. (Smeh) On je prvenstveno bio prijatelj koji mi je pomogao da prevaziđem emotivni krah, ali nije bio druga šansa. Naša veza je bila nešto između prijateljstva i strasti.

Trenutno se zabavljate sa Džimom Totom koji nema nikakve veze sa glumom, da li je lakše biti u vezi sa nekim ko nije iz vašeg posla?

- Ne mogu da kažem da je lakše, jer svaki odnos ima neku svoju dinamiku, ali je drugačije. Drago mi je što sam konačno upoznala čoveka koji me razume i podržava moju karijeru, a da nema ni trunke sujete između nas. Vrlo mi je važno i to što je divan prema mojoj deci. Mogu slobodno da kažem da ga volim i da se prvi put tako osećam otkako sam se razvela.

Da li sebe doživljavate kao ostvarenju i slobodniju otkako ste prešli tridesetu?

- I kada sam bila mlađa glumica, a i sada, nikada sebe nisam doživljavala kao seksi osobu jer sam veoma stidljiva. Svakako da žena kada pređe tridesetu godinu biva mnogo sigurnija u sebe, a samim tim i svesnija svoje seksualnosti. Tako je i sa mnom. Kada mi ljudi kažu da sam u nekom filmu bila veoma zgodna ja ih obično pitam da li sam im bila zanimljiva. Duhovitost i šarm uvek su mi bili važniji od dobrog fizičkog izgleda.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker