Prvi put u Beogradu

Intervju sa zvezdom Tvin Piksa: Očekujte prefinjeno i sirovo, slatko i bezobrazno (FOTO)

0

Muzičarka Krista Bel, pored toliko glumaca koji sanjaju o takvoj prilici, naprosto je ušetala u čudesni svet Tvin Piksa, i to kao intrigantna FBI agentica Temi Preston...

foto: Chris Pizzello/Invision/AP
foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Krista Bel, muzičarka, glumica, model i muza kultnog reditelja Dejvida Linča, pred svoj prvi beogradski nastup (30. novembra, KC Grad), u okviru muzičkog dela Paralel festivala, govori o saradnji s genijalnim rediteljem, muzičkim uticajima, svom drugom poslu u vezi sa privatnim ekološkim grobljem i odgovara na milenijumsko pitanje - Tesla ili Edison...

 

Toliko glumaca priželjkuje saradnju s čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom, a vi ste, kao primarno muzičarka, prosto ušetali u čudesni svet Twin Peaks-a, i to kao intrigantna i pametna FBI agentica Temi Preston. Kako je došlo do te saradnje?

Nakon 17 godina poznanstva i saradnje (na albumima), Linč je imao dosta jasnu ideju šta može da očekuje od mene kao profesionalne muzičarke i izvođača. Iako nikada pre nisam glumila u TV seriji, on je intuitivno znao da bih ja bila pravi izbor za tu ulogu, kao i da ću se tome posvetiti svim svojim snagama i uraditi to najbolje što mogu. Poznaje moj karakter. Na kraju, sve je to doprinelo da mi poveri ulogu."

Mislim da ste pored Dejvida Bouvija i Krisa Ajzaka jedina muzičarka koja se pojavljuje u Tvin Piks serijalu. Da li je to predstavljalo veliku odgovornost i možemo li da očekujemo nove epizode?

Iako to nije puno poznato, Migel Ferer (u ulozi FBI agenta Alberta) je počeo svoju karijeru kao bubnjar, a i Dejvid Linč je i sam kompozitor. Čini mi se da ima 'nečega' u vezi s muzičarima koji pripadaju odredu Plave ruže (Blue Rose Task Force), ali ne znam da li je to Dejvid uradio smišljeno ili je prosto tako slučajno ispalo.

 

On se inače veoma vodi svojom intuicijom. Sigurno da sam s velikom odgovornošću pristupila radu na seriji, ali opet nisam želela ni da budem suviše ozbiljna! Što se tiče mogućeg nastavka serijala, zaista nemam nikakav nagoveštaj da li će biti novih epizoda, a svakako da se nadam da hoće!"

Linč muzici pridaje neverovatan značaj, koliko je upravo muzika doprinela činjenici da je Tvin Piks vrhunsko remek delo?

Mislim da muzika tu igra veliku ulogu, ali ne bih rekla veću, od ostalih aspekata tog briljantnog dela. Jednostavno se sve zajedno divno slaže. Svi delovi harmonično funkcionišu stvarajući nešto savršeno haotično."

foto: Profimedia

Odrasli ste u Teksasu i počeli veoma rano da se bavite muzikom, kako to da se u međuvremenu niste preselili u Holivud ili Njujork, kao centre šou-biznisa, već ste ostali "kod kuće"?

Teksas je oduvek bio kuća i moja polazna osnova, jer su tamo moja porodica, a i moj bend. Takođe, tamo vodim i svoj drugi posao. Ipak, više od 10 godina sam provela i u Kaliforniji, uključujući Los Anđeles, San Francisko i Oukland, gde trenutno živim. Njujork me nikada nije privlačio kao mesto za život, iako sam ga do sada posetila bar 30 puta, što zbog posla, a što zbog sebe lično."

U svojoj muzici i nastupima vešto koristite senzualnost i erotiku, ali ipak ni u jednom trenutku one ne dominaraju nad muzikom. Ko su vaši ženski uzori u poslu kojim se bavite?

Moji istinski vrhunski uzori, ali svakako ne i jedini su Nina Simon, Džuli London, Eni Lenoks, Kejt Blašet, Džanel Mone, Isa Rej..."

Vaši prethodni albumi rađeni u saradnji s Linčom, opisani su kao "dreamy pop", dok najnoviji, "We Dissolve", donosi širi spektar zvuka i uticaja. Šta je ono što biste voleli u budućnosti da se dešava u vašoj muzici i karijeri?

Želela bih da imam karijeru širokog muzičkog spektra, koji uključuje puno uticaja, ali zadržava postojeću esenciju kao sidro. Moja nova ploča 'We Dissolve', sadrži i uticaje džeza, bluza, čak gotik Motown momente. Zvuk je sada možda "spušten na zemlju" u odnosu na ono što sam radila s Dejvidom (na prethodna dva albuma), više je majka zemlja nego otac kosmos, ali uvek je sanjiv (dreamy).

 

S obzirom na to da sam kao mlada muzičarka bila pod uticajem Pi Džej Harvija, bila sam jako srećna što ću 'We Dissolve' raditi s njenim dugogodišnjim saradnikom i producentom Džonom Perišom. On je pomogao da se sačuva srce materijala i da se izrazi dubina i čistoća poruke. Volim različite žanrove, mislim da je dobro za umetnika da eksperimentiše s različitim pravcima, sve dok ima jasnu nameru i viziju."

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker