50 godina Karijere

Ljuba Ninković: Volim da čujem Bodino mišljenje o onome što radim

0

Legendarni Ljuba Ninković, povodom 50. godišnjice karijere, u intervjuu za Glossy otkriva detalje o novom albumu, kakav je njegov odnos s bratom Bodom, poznatim glumcem, i ističe koje koje ga uspomene vežu za rodni grad.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Čuveni frontmen grupe S vremena na vreme posle duže muzičke pauze vraća se na scenu pun pozitivne energije i publici poklanja deset novih pesama.

 

Glossy: Ove godine obeležavate 50 godina rada, povodom čega ste izdali album Hodač, za koji kažete da je vaš prvi debitantski album u karijeri. Kakve su prve reakcije publike i šta očekujete od novog albuma?

 

Ljuba: Da, ovo je moj prvi solistički album i volim da ga zovem debitantskim. Ne mogu da kažem da je ovo jedini album na koji sam ponosan jer sam ponosan na svaki do sada, ali ovo je album na koji nemam nikakvu primedbu i na kom sada ne bih ništa menjao. Reakcija publike je bolja nego što sam očekivao i sve je više novih pozitivnih reakcija.

 

Vuk Vučković: Poverovao sam da će lepota pobediti svet

 

Glossy: Interesantno je to da ste album nazvali Hodač, a jednom prilikom ste izjavili da volite da hodate. Jeste li sportski tip i koliko često se bavite nekom vrstom sporta?

 

Ljuba: Ne, ja nisam sportski tip, nikada nisam ni bio. Hodanjem sam zaražen odavno. Meni je to izuzetan način da dođem u kontakt sa sobom i meditiram na temu nečega sto me čeka. Dobar deo aranžmana i producentskih zahvata na albumu doneo sam u studio sa pešačke ture od kuće do studija. Ima dana kada pređem i više od 10 km. Zbog svega toga, album se zove Hodač.

 

Glossy: Vaš brat Slobodan Boda Ninković učestvuje u albumu. Otkrijte nam nešto o tome.

 

Ljuba: Učestvovao je prilikom snimanja albuma i svojom podrškom pomogao da se održi raspoloženje. Inače, snimljena je neka vrsta TV filma u kom ja predstavljam album i govorim o pesmama. Tu smo smislili da me Boda u svojstvu brata propita o detaljima sa Hodača i to je ispalo potpuno opušteno, tako da verujem da će se ljudima dopasti.

 

Glossy: Kakav imate odnos s bratom, da li vam je upravo on jedan od najvećih savetnika u životu?

 

Ljuba: Nas dvojica imamo vrlo opušten i tolerantan odnos i tu nema problama. Volim da čujem Bodino mišljenje o onome što radim, ali na kraju ipak odlučim sam.

 

Glossy: Koliko se muzički svet promenio od vremena kada je grupa S vremena na vreme bila aktivna do danas?

 

Ljuba: Promenio se ne samo muzički nego ceo svet. Čovek mora nečim da se osnaži da bi podneo brže promene. Ja to činim hodanjem. Što se muzičkog sveta tiče, bilo je drastičnih promena, ali čini mi se da je došlo vreme dekadencije i odsustva kreativnosti. To je zato što je novac postao glavni pokretač.

 

Glossy: Prvi ste uveli tradicionalne elemente u rok muziku. Šta vam je bila inspiracija?

 

Ljuba: Inspiracija su mi bili Bitlsi, koji su uveli indijski sitar. To je bio korak napred u razvoju rok muzike. Pomislio sam Zašto mi ne bismo uradili isto ali sa domaćim instrumentima . Tako je šargija ušla u grupu, naravno i još uz neke druge zaboravljene instrumente.

 

Glossy: Imate li vi svoj svet čaroban i lep?

 

Ljuba: Da, radim na tome da moj svet bude čaroban i lep. To zavisi samo od nas jer svetova ima koliko i ljudi.

 

Glossy: Vaš moto je....?

 

Ljuba: Moj moto je izreka starog kineskog filozofa Lao Cea Nađi posao koji voliš i nećeš raditi ni jedan minut.

 

Glossy: Opišite sebe u tri rečenice.

 

Ljuba: Prva rečenica: Večno znatiželjan i uporan u potrazi za sobom. Druga: Beznadežno zaljubljen u muziku, kojoj sam podredio mnoge stvari. Treća: Ponekad umem da budem nestrpljiv i tako da upropastim ono što je nadomak ruke.

 

Glossy: Pre nekoliko godina ste rekli da previše škole čoveka može da odvede u laprualartizam. Da li i dalje stojite iza toga?

 

Ljuba: Ono što bi školu učinilo pravom pripremom za život, da vas nauči, ne šta da mislite, nego kako da mislite. Imao sam nekoliko takvih profesora u gimnaziji i zahvalan sam im na tome. Što se muzike tiče, muzičke škole su se značajno liberalizovale proširivši horizonte. To obećava bolju budućnost.

 

Glossy: Otac ste troje dece. Koji je najdragoceniji savet koji ste im dali?

 

Ljuba: Da, imam najstarijeg sina Andreja (38), stariju kćerku Emiliju (18) i najmlađu Mariju (13). Ništa im naročito nisam rekao, ali sam pomalo bojažljiv za njihovu bezbednost, s obzirom na to kakva su vremena. Mislim da deca najbolje uče gledajući primer roditelja, tako da tu treba biti oprezan.

 

Glossy: Prvi koncert ove godine posle duže pauze održali ste u Smederevu na tvrđavi u okviru manifestacije Smederevska jesen. Kakav je osećaj svirati u rodnom gradu?

 

Ljuba: Veličanstven osećaj, tim pre što je koncert održan u Smederevskoj tvrđavi, u kojoj sam proveo detinjstvo i skupio dovoljno podloge za kasniji rad. Za vreme nastupa sam kroz glavu vrteo gomilu lepih uspomena i tako se napajao energijom.

 

Glossy: Kada se Beograđani mogu očekivati vaš koncert?

 

Ljuba: Za koncert u Beogradu još uvek nemam gotov plan, ali će ga svakako biti, ili krajem ove, ili početkom sledeće godine.

makonda-tracker