uznemirujući put

Oduvek su je tretirali JEZIVO, a u 20-im je sve eskaliralo: Najbrutalnije eksploatisana glumica priznala da je silovana

0

Manje od godinu dana nakon što je tvrdila da je bila "nedodirljiva... i nije bila lak plen", glumica koja je od malih nogu eksploatisana na uznemirujuće načine rešila je da progovori.

Bruk Šilds u filmu PLava laguna
Bruk Šilds u filmu PLava lagunafoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Postoji filmska scena koja se smatra "moralnim bankrotom" holivudske scene sedamdesetih.


U njoj se u elitnom bordelu klijenti iz više klase nadmeću u tome koji će oduzeti nevinost devojčici od 12 godina. Dete je igrala glumica Bruk Šilds, koja je tad imala samo 11 godina, a film je "Slatka mala" (Pretty Baby), u kom je američka filmska zvezda morala da se pojavi bez odeće i ljubi se da 29-godišnjim Kitom Keradinom.


Studio koji je producirao film navodno je za ovu ulogu želeo tada 14-godišnjicu Džodi Foster, ali je režiser Luj Mal zahtevao da uloga pripadne Bruk Šilds.


Sama Bruk kasnije je branila ovaj film od negativnih komentara i osudu za promovisanje dečije pornografije. On je izazvao mnogo kontroverzi, a u Kanadi je odobreno da se emituje tek 1995. godine.

 

Bruk Šilds u filmu Slatka mala
Bruk Šilds u filmu Slatka malafoto: IFTN / United Archives / Profimedia

Za Bruks Šilds ovo je bilo samo jedno poglavlje u priču o njenoj ekploataciji u Holivudu, koje je kuliminiralo – silovanjem. Nakon decenija tišine, glumica je sada u novom dokumentarcu rešila da progovori.


Dok su njene vršnjakinje razimišljale o svojim pernicama, Bruk Šilds je sa 14 godina postala najmlađi model na naslovnoj strani magazina Vogue. Iste godine počela je da snima film "Plava laguna" u kojoj se njen lik skida i ima odnose da jedinim preostalim muškarcem nakon brodoloma.

 

Za njene scene seksa korišćena je dvojnica, ali kako ona kaže – autori filma su je ohrabrivali da sa kolegom Kristoferom Atkinsom ima romansu i van kamera.

 

Bruk Šilds u filmu PLava laguna
Bruk Šilds u filmu PLava lagunafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Još više intimnosti i golotinje čekalo ju je u filmu "Beskrajna ljubav", o zabranjenoj ljubavi dvoje srednjoškolaca.


Kada je imala samo 15 godina, pojavila se u provokativnim reklamama za farmerke brenda Calvin Klein, u kojoj je izgovorila:


Želite da znate šta je između mene i mojih "kalvinki"? Ništa.


Još uvek je Bruk Šilds bila tinejdžerka kada je postala zaštitno lice kultnog noćnog kluba Studio 54 i ultimativna party devojka, a jedan poznati agent opisao ju je tada "tako lepom da snažni muškarci zaboravljaju da otresu pepeo cigarete".


Uprkos tome što ju je seks pratio i tako joj je agresivno nametan od detinjstva, Bruk Šilds svojevremeno je izjavila da je odnose prvi put imala sa 22 godine i volela bi da je sačekala još.

 

Bruk Šilds na jednoj zabavi sedamdesetih
Bruk Šilds na jednoj zabavi sedamdesetihfoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kako je jednom prilikom ispričala, na tome što je se spasila mnogih neželjenih situacija i udvaranja, pa i napada, može da se zahvali svojoj majci Teri, koja joj je bila i menadžerka.


Ako bi me bilo ko pogledao, ona bi rekla: "Odseći ću ti **a i naterati te da ih pojedeš – izjavila je Šildsova 2019. godine.


Ali sada, skoro godinu dana od intervjua u kom je Bruks Šilds izjavila da je bila "nedodirljiva... i ne lak plen" i da nikada nije imala svoj #meetoo trenutak, ispričala je nešto sasvim suprotno tome.

 

U dokumentarnom filmu nazvanom, simbolično, "Slatka mala", Bruk Šilds, koja danas ima 57 godina, ispričala je da je u ranim dvadesetim silovanja u hotelskoj sobi od strane neimenovanog muškarca iz filmske industrije.

 

Bruk Šilds je hiperseksualizovana u tinejdžerskim godinama
Bruk Šilds je hiperseksualizovana u tinejdžerskim godinamafoto: Adam Scull / Newscom / Profimedia

Nakon što je diplomirala na Prinstonu, sastala se s njim kako bi popričali o mogućnosti da Bruk učestvuje u njegovom projektu. Posle večere, anonimni muškarac, za kog glumica kaže da joj je tada bio prijateljk, rekao joj je da može da pozove taksi iz njegove sobe, koju je on potom napustio. Baš kad se opustila, vratio se bez odeće i napao ju je iuznenada.


Bio je na meni. Izgledalo je kao da se rvemo – rekla je glumica.


Kako je istakla, posle toga se "zaledila" i prestala da se brani iz straha da će je ubiti.


Bog zna da sam naučila da se odvojim od svog tela. To sam vežbala – istakla je ona sada.


Posle napada, Bruk kaže da je napustila njegovu hotelsku sobu, sela u taksi i plakala sve vreme.


Godinama je odbijala da prihvati šta joj se dogodilo.


Tokom večere sam pila vino, otišla sam u njegovu sobu. Toliko sam poverenja imala... – kaže Bruks.

 

Bruk Šilds u filmu Vanda NEvada
Bruk Šilds u filmu Vanda NEvadafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

S obzirom na to kakav je meteorski uspon u Holivudu imala tako mlada i s kakvim se situacijama susretala, ona danas kaže:


Ponekad mi je neverovatno to što sam preživela to.


Bruk Šilds je, inače, rođena u vrlo komplikovanoj situaciji za njenu majku. Njen otac bio je katolik Frenk, biznismen odrastao u vrlo trogoj hrišćanskoj porodici, dok je njena majka poticala iz radničke porodice i sanjala da postane glumica. Teri je zatrudnela u 32. godini, nakon kratke veze sa Frenkom, koji jo je potom dao novac za abortus. Ona je odbila da prekine trudnoću i novac je potrošila na stočić za kafu, posle čega su se Frenk i Teri venčali, ali ubrzo i razveli kada je Bruk imala pet meseci.


Frenk je kasnije imao još tri braka sa poznatim i bogatim ženama, dok se Teri više nije udavala. Za to vreme, Bruk je vodila dva života: posećivala je svog bogatog oca i polusestre na Long ajlendu u njihovom toplom i luksuznom domu, a potom provodila vreme s majkom u skromnom stanu na Menhetnu.


Njena majka je vremenom postala ogorčena i zavisna od alkohola, a čim je primetila da je njena ćerka vanserijski lepa, odlučila je da da sve od sebe kako bi ona izgradila glumačku karijeru koja njoj nije bila suđena.

 

 

Tako je Bruk sa samo 11 meseci prvi put otišla na snimanje, za reklamu za sapun. Kasnije je često pravila scene na setu, bila poznata po tome što "psuje kao kočijaš", a jednom prilikom ju je toliko brukala da joj je Bruk morala da joj zalepi traku preko usta.

 

Međutim, Bruk Šilds pričala je da njena majka nije preambiciozna "majka iz pakla" i da su one imale blizak odnos sve do Terine smrti 2021. godine.

 

Bruk Šilds je, inače 1997. krunisala četvorogodišnju vezu s teniserom Andreom Agasijem brakom, koji je potrajao tek dve godine.  Potom se 2001. udala za scenaristu Krisa Henčija, s kojim je i danas i s kojim ima dve ćerke i živi u Njujorku.

 

 

makonda-tracker