in memoriam

Istu ženu voleo je od 1965. godine, RASPLAKAĆE vas njegove reči o nesuđenoj deci: Priča o neponovljivom Alanu Rikmanu

1

U januaru 2016. godine preminuo je čuveni glumac Alan Rikman — on je bio mnogo više samo od Severusa Snejpa ili bilo koje uloge koju je ikada odigrao...

foto: LEON NEAL/AFP/Profimedia
foto: LEON NEAL/AFP/Profimedia

Na današnji dan preminuo je slavni, dobri, genijalni glumac Alan Rikman. Čovek koji je uglavnom u filmovima glumio negativce privatno je bio fantastična osoba, tvrdili su svi koji su ga poznavali ili barem samo sreli! Toliko je bilo dovoljno da se vidi kakav čovek je bio pred vama.

 

 

Smrt Alana Rikmana u 70. godini, u januaru 2016. godine, bila je veliki gubitak kako za njegovu porodicu, tako i za čitav svet.

 

Prisetimo se neverovatnih detalja iz njegovog života koji će vam dočarati koliko je bio — poseban...

 

  • Pismo koje je ostavio sebi

 

Alan Sidni Patrik Rikman rođen je u februaru 1946. godine. Njegov otac Bernard umro je od posledica raka pluća kada je Alan imao svega 8 godina.

Još od malih nogu, Alan je iskazivao veliku mudrost i zrelost. Kao tinejdžer, Alan je sebi napisao pismo, koje je objavljeno u knjizi Dragi ja: Pismo šesnaestogodišnjem sebi.

 

Dragi ja, ako te neko u budućnosti bude pitao za savet koji bi dao šesnaestogodišnjem sebi, nemoj da ga daš! Pravi svoje sopstvene zbrke i sam nađi izlaz iz njih. Vidimo se, Alan Rikman.

 

  • Neverovatna karijera

 

Shvatam ozbiljno ono što radim. Najbolji način da to uradim jeste da sebe ne shvatam preozbiljno — rekao je Alan Rikman.

 

Rikman je proveo duže od decenije glumeći u pozorištu i Šekspirovim produkcijama, pre nego što je dobio prvu filmsku ulogu u 42. godini, u filmu "Umri muški". Suprotstavivši se Brusu Vilisu u filmu 1988. godine, Rikman je našao perfektan način da privuče pažnju. Usledio je "Robin Hud: Princ lopova", gde je Rikman opet bio glavni negativac i dobio nagradu BAFTA.

 

U klasiku Džejn Ostin "Razum i osećajnost" glumio je sa Emom Tompson, Kejt Vinslet i Hjuom Grantom, kada su svi oni postali dobri prijatelji.

 

Sa Emom Tompson glumio je u kultnom božićnom filmu "U stvari ljubav", a bio je njen kolega i u ulozi u kojoj je najprepoznatljiviji: ulozi Severusa Snejpa u franšizi "Hari Poter".

 

Alan Rikman
foto: Profimedia

Mnogo kasnije, Džoana Rouling otkrila je da je Snejpovu sudbinu podelila sa Alanom dugo, dugo pre nego što je svet saznao za nju i za to kakav je Snejp u stvari. Ako još to ne znate, pogledajte filmove i pročitajte knjige — vaše godine nemaju veze s tim!

 

  • Ljubavna priča

 

Alan je bio tinejdžer kada je u školi upoznao devojku po imenu Rima Horton. Od te 1965. godine oni su imali oči samo jedno za drugo. 

 

Mislim da svaka veza treba da ima svoja pravila. Ona je tolerantna. Ona je neverovatno tolerantna. Možda i kandidatkinja za sveticu — rekao je Alan za Hello! o svojoj ljubavi sa Rimom.

 

Mi smo zbrkani i kompleksni, kao i svaki par, i mi prolazimo kroz mnoge promene, ali ja je stvarno poštujem. Rima i ja možemo sedeti u sobi i čitati i ništa ne reći jedno drugom sat vremena, a onda će mi ona pročitati nešto i počećemo oboje da se kikoćemo — rekao je u jednom drugom intervjuu.

 

Alan Rikman, Rima Horton
foto: DAVID HARTLEY, Shutterstock Editorial / Profimedia

Par nikada nije imao dece. 

 

Znajte da ja nisam sam u ovom paru. Tu je još jedna osoba. Voleo bih da sam imao porodicu — rekao je jednom glumac.

 

Ponekad mislim da bi, u idealnom svetu, troje dece, sa 12, 10 i 8 godina, bilo dodeljeno nama i bili bismo im sjajni roditelji.

 

Alan i Rima su se 2012. godine venčali na tajnoj ceremoniji. Glumac je tek 2015. godine otkrio da se oženio. Venčali su se u Njujorku, prošetali Bruklinskim mostom i ručali.

 

Smejao se kako je ženi kupio prsten koji nikad ne nosi.

 

Kasnije se ispostavilo da je par odlučio da se venča nakon što je Alanu dijagnostikovan rak pankreasa. To su znali samo njegovi najbliži prijatelji i porodica.

 

 

makonda-tracker