Ove godine se Uskrs obeležava dve i po nedelje pre Đurđevdana, što nas je podsetilo na jedno staro pravilo koje se dugo održalo u narodnoj tradiciji.

Uskrs, jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, obeležićemo predstojećeg vikenda, a tradicija nalaže da proslavu vaskrsenja Isusa Hrista vernici obeleže bogatom trpezom.
Uz ofarbana uskršnja jaja i brojne đakonije, na stolu se obavezno nađe i pečeno meso, a malo je poznato da postoji jedna vrsta u vezi s kojom postoji strogo pravilo u srpskom narodu.
Naime, ove godine Uskrs "pada" pre Đurđevdana, odnosno obeležava se 20. aprila, dok se Sveti Đorđe uvek slavi 6. maja, što znači da u posluženju za Vaskrs ne bi trebalo da se nađe – jagnjetina.

Naime, jagnjeće meso, koje je često obavezno na trpezi u Srbiji u važnim prilikama, simbolizuje Isusa Hrista, kao žrtveno jagnje, koje se izložilo mukama i stradalo zbog čovečanstva. Takođe, on je "rođen među jaganjcima", u vitlejemskoj štali, pa je simbolika dvostruka.
Zbog toga se jagnjetina služi i kada se obeležava Uskrs, ali ne onda kada se ovaj praznik slavi pre Đurđevdana.
BONUS VIDEO
Koliko meso sme da stoji u zamrzivaču?