On štiti vaše dostojanstvo i integritet

Stavni deo i dnevnih i večernjih kombinacija: Šarolika istorija korseta (FOTO)

0

Korseti su bili obeležje više klase u Viktorijansko doba, dok ga danas mnogi smatraju simbolom novog, savremenog vremena u kom se ženska uloga ne ogleda u privlačenju pažnje muškog pola...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Posle više od jednog veka, korset se vratio u novom ruhu, sa novom pričom, prilagođen svakoj devojci i ženi, štiteći njihovo dostojanstvo i integritet, piše Elle. Modna dizajnerka poznata po svom zalaganju za feminizam, Mjuča Prada, donela je korset u novom, modernom obliku koji je ove godine postao nezaobilazan trend.

 

Sedamdesetih godina Vivijen Vestvud je u svrhe rušenja tabua, otvorene seksualnosti i ravnopravnosti više i niže klase, vratila korsete na modnu pistu, predstavljajući ih u tada aktuelnom pank stilu. Nakon što je Madona ponela neprevaziđen korset Žan Pol Gotjea, tokom turneje 1990. godine, sam komad je postao simbol osnaživanja ženske seksualnosti.

foto: Profimedia

Ono što je novo i feministički obojeno kod novih korseta jeste nepoštovanje tradicionalnih ideala ženske forme. Žena više nije samo predmet požude i njena glavna uloga nije da privuče muške poglede.

 

Danas imamo korset u formi pojasa koji je preplavio sve komercijalne modne kuće širom sveta. Korset kaiševi, majice prekrivene korsetom, steznici na vezivanje - korseti nikada nisu bili prisutniji i popularniji. Rijana ga je u svojoj novoj kolekciji prilagodila sportskom stilu i pokazala da može da se nosi u svakoj prilici. Od roze do neutralnog feminizma, korset je na pola puta.

 

Povratak na velika vrata: Ni Dženifer Aniston ovom modnom hitu nije mogla da kaže NE

Značenje svakog modnog komada nije u samoj odeći. To je nešto što sami stvaramo, donosimo i prenosimo", rekla je Valeri Stil, istoričarka mode.

Međutim, nesporno je da su korseti postali simbol modne evolucije koja je u koraku sa 21. vekom i predstavom žene kao nezavisne, sposobne i snažne. Žena danas sme da ponudi i kaže mnogo više nego što je smela pre nekoliko vekova. Danas nosi pojas na džemperu, kaputu, kožnoj haljini, između pantalona strogog kroja i rolke... i korača samouvereno i slobodno.

Modni znalci kažu da je pojas sjajan trend u vreme oversize odeće uz koju idealno pristaje.

 

Madonina verzija korseta imala je za cilj prkosno prikazivanje tabu odreće i izražavanje seksualnosti. Danas korset ne otkriva delove tela, on čini žensku liniju zavodljivom i privlačnom, ali se ne približava razotkrivenoj seksualnosti, već čuva intimu.

 

1 / 3 Foto: Profimedia

 

Izbor je na vama, koji god korset i modnu kombinaciju da odaberete - to je samo vaše pravo. Ne opterećujte se tuđim komentarima ili kritikama, budite ono što jeste i ne stidite se da to pokažete. Ovo je vaše vreme!

 

A post shared by Diego (@collagevintage2) on

 

( Izvor: Elle.rs, priredila: Tara Đukić )
makonda-tracker