Imaju moć da zabeleže sve!

10 neprevaziđenih: Ovo su modni fotografi koji su oblikovali fotografiju kakva je modnoj industriji poznata danas (FOTO)

0
Od Njutona preko Eni Libovic - teško da će iko uspeti da ih nadmaši...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Helmut Njuton (1920 - 2004)

 

A photo posted by Trish Gwynn (@how.mellifluous) on

Poznat pod nadimkom Kralj "kinka" ("The King of Kink"), Helmut Njuton sa sigurnošću zauzima mesto najpoznatijeg modnog fotografa svih vremena. Njegove provokativne teme i perfektna crno-bela tehnika lako su prepoznatljivi i dan danas. Francuski fotograf započinje saradnju sa britanskim Vogom 1957. godine i od tada radi za velika imena modne industrije poput Plejboj, Harpers Bazar i dr. U toku pedesetogodišnje karijere i mora fotografija izdvaja se jedna pod nazivom "Le Smoking" koja je nastala 1975. godine na kojoj vidimo manekenku koja u uskoj pariskoj ulici puši i nosi Yves Saint Laurent odelo.

 

2. Stiven Majzel ( 1954 - do danas)

Zaslužan za svaku naslovnicu italijanskog Voga od 1988. godine kao i za svaku Prada kampanju od 2004. pa do danas, fotograf Stiven Majzel je živa legenda modne industrije. Najpoznatiji po kontraverznim modnim editorijalima, poput editorijala za italijansko izdanje Voga gde manekenke stavlja u ulogu pacijenata u mentalnoj ustanovi u Majzelov portfolio ubrajaju se i manje ekscentrične kampanje za velika imena mode kao što su Valentino, Versace i dr. Američki fotograf imao je i mnogo slavnih prijatelja, te je uslikao i portrete Mika Džegera, Tine Tarner, Vitni Hjuston, a zaslužan je i za omot Madoninog legendarnog albuma "Like a Virgin" iz 1984.

 

3. Ričard Avedon (1923 - 2004)

Američki fotograf poznat po "hvatanju" emocija i karaktera onih koje fotografiše. Za života, Avedon je fotografisao ukupno 128 Vogovih naslovnica i bio deo čuvene svite modne urednice Dajen Vriland koja je izvodila njenu zamisao u delo, fotografišući egzotične i neponovljive modne priče po čitavom svetu.

 

13 neverovatnih stvari koje su devojke radile za posao kod famozne Ane Vintur (FOTO)

 

Avedon je i "mozak" iza velikih modnih reklamnih kampanja uključujući i kampanju za brend Calvin Klein sa, tada petnaestogodišnjim supermodelom-u-nastanku, Bruk Šilds.

 

4. Mario Testino (1954 - do danas)

Kao najsavremeniji fotograf na ovoj listi, rodom iz Perua, Mario Testino i dalje jeste jedan od najuticajnijih fotografa današnjice. Često fotografišući poznate ličnosti u "opušteno - elegantnom" izdanju, Testinova karijera 1997. godine kreće vrtoglavim usponom kada dobija priliku da fotografiše Princezu Dajanu za naslovnicu časopisa Veniti Fer. Snažnim stilom i kombinacijom kulturnog i komercijalnog, Testino iza sebe ima veliki broj kampanja za brendove poput Burberry, Gucci i Dolce & Gabbana.

 

5. Eni Libovic (1949 - do danas)

 

A photo posted by Vanessa (@nessie_va) on

Sa vrlo istančanom i prepoznatljivom estetikom, u ovaj uzak izbor ulazi i američka fotografkinja Eni Libovic. Poznata po portretima poznatih ličnosti ali i magičnih modnih editorijala poput ovog za američki Vog svoju zavidnu karijeru počinje kao glavni fotograf časopisa Rolling Stone 1973. godine, da bi deset godina kasnije počela da radi za Veniti Fer i konačno Vog. Ubedljivo najpoznatije fotografije koje je napravila su portret Hilari Klinton, za naslovnu stranu Voga kao i fotografija Džona Lenona i Joko Ono, par sati pre nego što je Lenon ubijen.

 

6. Irving Pen (1917 - 2009)

 

A photo posted by Urban Camou (@urbancamou) on

Pored portreta i modnih kampanja, Irving je fotografisao i mrtvu prirodu. Tako je 1943. nastala prva i jedina naslovnica Voga koja je imala motive mrtve prirode. Pre nego što se ozbiljno posvetio fotografiji, Pen se bavio crtanjem, slikanjem, grafikom i industrijskim dizajnom na fakultetu za industrijski dizajn u Filadelfiji (Philadephia Museum School of Industrial Art) što se u njegovim radovima lako može uočiti. Sa akcentom na oblik i formu, Irvingova fotografija odiše jednostavnošću i skladom, pa ne čudi da je karijera ovog američkog fotografa trajala skoro 70 godina.

 

Nastavak teksta pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker