šta vi mislite?

Popularnost joj je porasla za 145 odsto! Najpopularniju kapu za ovu zimu neki nazivaju BIZARNOM, a drugi SAVRŠENOM

0

Zbog nesvakidašnjeg izdanja u kom se Kim Kardašijan pojavila na crvenom tepihu Met gale i trendova na Tik Toku, zaljubljenice u modu su opsednute aksesoarom koji je sve samo ne po svačijem ukusu

foto: Olesya Kuprina/Shutterstock
foto: Olesya Kuprina/Shutterstock

Ako ranije nise čuli za balaklave, sada ćete dobro upamtiti ovaj naziv! Ono što je kod nas najpoznatije kao ― fantomka u narednim mesecima će zavladati modom, procenjuju stručnjaci.


Obično ih viđamo ispod ski opreme, a uskoro će postati obavezan deo ženske zimske odevne kombinacije, makar sudeći po tome koliko ih devojke pretražuju proteklih nedelja. Kako je javio Guardian, na globalnoj modnoj platformi Lyst fantomke se svakog meseca pretražuju za, u proseku, 18 posto više u odnosu na prethodni, a sajt za prodaju second hand odeće Depop javlja da je samo prošlog meseca pretraga ovog aksesoara porasla za čak 145 odsto!


Navodno je pravi bum nastao nakon što se Kim Kardašijan na Met gali u septembru pojavila u bizarnoj Balensijaginoj kreaciji koja joj je u potpunosti prekrivala glavu, kao i nakon njene šetnje Njujorkom u kom je nosila slični kožni aksesoar.

 

1 / 11 Foto: Profimedia

 

Samo u prvih 48 sati nakon što je Kim pozirala na čuvenom crvenom stepeništu Muzeja "Metropoliten" u Njujorku, zabeleženo je 62 odsto više pretraga. Dakle, dopadalo nam se to ili ne, fantomke su hit komad i sigurno će dominirati u narednom periodu!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MissWhite2U (@brflgirl)


One su, pored toga, ključni deo nove kolekcije Stele Mekartni, a najjeftinije koje ona nudi koštaju 175 evra.

 


Fantomke potiču od kapa koje su u 19. veku nosili konjanici ulanskih jedinica u poljskoj i pruskoj vojsci, a ona se vremenom menjala. Naziv balaklava, koji je popularan u svetu, dobile su posle Krimskog rata, po bici kod krimskog grada Balaklave, kada su britanski vojnici nosili ovakve pletene kape da bi se zaštitili od oštre zime prilikom borbi. Zbog toga kako štite od hladnog vazduha i vetra obavezan su deo opreme skijaša, ali su pronašle svoj put i do modnih pista.

 

1 / 3 Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

 

Kokreativni direktor Prade Raf Simons predstavljao ih u brojnim kolekcijama još od ranih dvehiljaditih, a potom su mu se pridružili i Givenchy, Cecilie Bahnsen i drugi. Početkom godine smo videli Bijonse s balaklavom s kristalima, koju je predstavila u okviru nove linije svog brenda Ivy Park.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IVY PARK (@weareivypark)


Popularnost balaklave mogla bi da bude u porastu iz brojnih razloga, kao i zato što modne kuće i poznate ličnosti predstavljaju ovaj trend ― objasila je stilistkinja poznatih Rošel Vajt za Daily Mail i dodala da je ovo praktično rešenje i tokom pandemije virusa korona.

 

Kao i svaki neobičan trend, i ovaj je izazvao oprečne komentare ―  dok neke devojke jedva čekaju da se ušuškaju u aksesoar koji će ih čuvati od zime i omogućiti im da izgledaju trendi, nije malo ni onih koji smatraju balaklave bizarnim trendom koji jedva čekaju da isprate.

 

 


 

makonda-tracker