spektakularno!

Od Marije Antoanete, preko Kim, do Zendaje: MOKAR IZGLED je ultimativni ŠIK modni trend o kome morate SVE znati

1

Za najefektniji i najtrendi, šik i spektakularno modno izdanje uvek je dobra ideja: mokar izgled!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada je u pitanju glamur, crveni tepih, ekstravagancija i postizanje najboljeg mogućeg efekta, uvek gledamo kako to nepogrešivo rade svetske zvezde.

 

"Mokri" izgled, mokre haljine, mokre pantalone, mokra frizura, mokri kostimi... jesu ultimativno šik i neverovatno dobro izgledaju u prilikama za koje vam se čini da je neophodna samo suva elegancija!

 

Mokar izgled modni znalci opisuju kao tek-što-ste-izašli-iz-okeana izgled, a uz dobrog stilistu, dobar odevni komad, dobru frizuru — izgledaćete spektakularno.

 

Od Kardašijanki do Galijana osamdesetih godina prošlog veka, mokar izgled prošao je kroz decenije razvijanja i opstao kao šik trend kome se priklanjaju hrabri, ali gotovo uvek sa neverovatnim modnim uspehom.

 

 

Davno pre Met gale, koja je uvek bila perfektno mesto za hrabre pokušaje da iskoračite iz modnih okvira i privučete pažnju sveta na crvenom tepihu (a kamoli pre Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gde je Zendaja demonstrirala šta je i kako izgleda mokar izgled), ovakav koncept izdanja imao je svoje začetke.

 

Još u eri Marije Antoanete, u doba voluminoznih balskih haljina, žene su nosile mokre haljine. Francuskinje bi potapale svoje haljine od muslina u vodu kako bi bile moderne, a mada deluje da su takve haljine uvek bile svojevrsni prikaz izrazite senzualnosti, one nisu bile baš praktične, daleko od toga. Kasnije, "Muslin disease" (bolest muslina) odnosi se na veliki broj smrti žena širom Evrope, posebno u Francuskinja, koje su umirale (najverovatnije od pneumonije) početkom 19. veka, nakon što su se izlagale hladnom vremenu!

 

 

Osamdesetih godina je Džon Galijano predstavio svoju kolekciju "Pali anđeli", gde je oživeo trend mokrog muslina, a simbolično: žrtve mode osamnaestog veka jesu, zapravo "pali anđeli". Njegovi modeli bili su obučeni u beli muslin, potpuno pokvašeni vodom, a onda je devedesetih došla na red kolekcija  Aleksandra Mekvina "Bez naslova". Na samom kraju revije, Mekvin je pustio  lažnu kišu na modele i dao ovom trendu na modernosti, mada je u to doba revija bila shvaćena kao vrlo kontroverzna.

 

Današnja kraljica mokrog izgleda jeste Kim Kardašijan! Ona se pojavila tri puta u ovako avangardnom modnom izdanju: na VMA dodeli nagrada, na naslovnici časopisa, a najpoznatije bilo je njeno pojavljivanje na Met Gali 2019. godine.

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

To je bilo nešto potpuno drugačije od svega viđenog: Thierry Mugler haljina specijalno šivena za nju imala je "vodeni izgled", i to zahvaljujući sitnim kristalima, efektom "gole" haljine i čudesnim nude nijansama. I kosa, i koža, i haljina, Kim Kardašijan je savremena predstavnica onoga što "mokar izgled" uopšteno predstavlja u modi.

 

Versače je održao modni šou pod nazivom Versacepolis za proleče/leto 2021. godinu u Milanu, a modeli (uključujući Irinu Šajk) predstavili su mokri izgled na najsenzualniji način, uz to se uklapajući u sve estetske principe prirodnog izgleda.

 

1 / 3 Foto: Profimedia

 

Poslednja u nizu koja je hipnotisala mokrim izgledom jeste Zendaja. Na premijeri filma Dina na 78. Mostri ona je proglašena nezvanično za najbolje obučenu damu. U pitanju je specijalno šivena haljina s potpisom modne kuće Balmain, a praćene su tačne Zendajine mere kako bi ovaj look izgledao čarobno i nesvakidašnje. Uz statement ogrlicu sa dijamantima i smaragdima, njen nude wet izgled nije mogao da bude nepohvaljen.

 

 

makonda-tracker