O NJOJ SE I DALJE PRIČA

„GOLA HALJINA“ JE DANAS UOBIČAJENA, ALI 1969. IZAZVALA JE ŠOK! Ovo je najkontroverznije izdanje u istoriji dodele Oskara

0

Poslednjih godina, slavne dame često nose haljine od (polu)providnih materijala, ali kada je slavna glumica i pevačica to učinila pre 52 godine svi su bili šokirani.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dok iščekujemo predstojeću ceremoniju dodele Oskara i toalete koje će filmske zvezde poneti na crvenom tepihu, mnogi su se setili zanimljive odevne kombinacije u kojoj je prestižno priznanje 1969. godine primila čuvena Barbra Strajsend.

 

 

U današnje vreme, tzv. „gola haljina“ je sasvim uobičajena — gotovo da nema holivudskog događaja na kojem nećemo videti bar jedan ovakav model, napravljen od prozirnog materijala, koji strateški pokriva najintimnije delove (ili ne pokriva), a najupečatljivija i jedna od prvih nesumnjivo je ona koju je ponela Rijana na dodeli CFDA nagrada 2014. godine.

 

1 / 2 Foto: Youtube Printscreen

 

Međutim, decenijama pre nje za ovako neobičan i smeo modni odabir odlučila se legendardna Njujorčanka, zvezda filmova "Smešna devojka", "Jentl", "Sova i mačkica", "Što te tata pušta samu", "Devojka koju sam voleo", "Zvezda je rođena" itd.

 

Na ceremoniju dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na kojoj je nagrađena za glavnu žensku ulogu u filmu "Smešna devojka" Barbra Strajsend stigla je s beskrajnim saopouzdanjem, u providnom kombinezonu čiji je donji deo ličio na haljinu sirena-kroja. On je otkrivao gornji deo tela i noge, a grudi i kukovi bili su prekriveni crnom trakom. Strajsendova je jednom prilikom ispričala da ovaj model nije bio njen prvi izbor, kao i da su joj u hotelsku sobu doneli dve odevne varijante kako bi odabrala u čemu će otići na dodelu.

 

Jedna je bila lepa, ali veoma konzervativna. A tu je bio i ovaj kombinezon sa šljokicama — rekla je nedavno glumica za W Magazin.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Ona je odabrala kombinezon koji potpisuje Anrold Skazi, koji su mediji okarakterisali kao „neverovatan“ i „otkačen“, a u decenijama koje su usledile nalazio se i na listama najlepših i na listama najlošijih odevnih kombinacija koje smo videli u istoriji Oskara.

 

Zanimljivo je to što Strajsendova nije ni bila svesna da je njena odeća providna.

 

Nisam imala ideju da će biti proziran po svetlima! Želela sam kragnu i manžetne, što je imao, a kosa mi je dosezala do ispod brade, jer sam mislila: „Osvojiću Oskara dvaput u životu, sledeći put ću biti konzervativnija“.

 

Možda je kombinezon bio provokativniji nego što je očekivala i pogrešila je u proceni, ali je Barba Strajsend u jednom bila u pravu: zaista je osvojila još jednog Oskara, 1977. godine za najbolju pesmu, i to u filmu „Zvezda je rođena“, kada je odabrala nešto smerniji izgled.

 

makonda-tracker