Jelena Janković: Diskretna provokacija

Nesvakidašnji modni eksperiment naše najbolje teniserke Jelene Janković jedna je od retkih prilika kada odstupa od svog odevnog klišea koji čini unikatna sportska odeća
2
1 / 5 Foto: Milena Rakočević

Naša najbolja teniserka Jelena Janković spada u retke sportistkinje koje u svakoj prilici, pa čak i dok su na terenu, izgledaju ženstveno. Ova zgodna dama tokom godina izgradila je svoj prepoznatljiv stil odevanja, a i pored toga što ne voli provokativnu garderobu, specijalno za naš magazin pre godinu dana odlučila je da odstupi od svog pravila. Iako ovu atraktivnu brinetu publika najčešće viđa tokom mečeva u sportskoj opremi, Jelena najviše voli da nosi farmerke, majice i haljine, dok se u specijalnim prilikama, kada posećuje prestižne svetske događaje, trudi da izgleda glamurozno.    

Šta vam je najbitnije kada je reč o sportskim haljinama koje nosite tokom mečeva?

- Najvažnije mi je da se u njima osećam udobno i da mogu normalno da se krećem, pa tek onda kako izgledam jer mi je kada izađem na teren cilj samo da pobedim. Trenutno sarađujem sa kineskim brendom ANTA koji specijalno za mene kreira kolekciju JJ, a uskoro će se na tržištu naći i njihova kolekcija za decu pod nazivom Jelena Janković. Sada smo u fazi kreiranja haljina za predstojeći US Open i dala sam im nekoliko sugestija o tome kako bi moj autfit za tu priliku trebalo da izgleda.

Imate li neku omiljenu haljinu za turnire?

- Tokom godina promenila sam dosta haljinica, ali omiljena mi je ipak ona koju sam imala pre dve godine na US Openu. Tada sam sarađivala sa kompanijom Reebok, a njen tim kreatora dozvolio mi je da sama osmislim svoj autfit. Zato sam kreirala haljinu u žutoj boji koja je imala srebrni kaiš, a preko nje sam nosila providni ogrtač. Bila sam veoma srećna jer mi odeća u jarkima bojama zbog moje tamne kose najbolje stoji, mada u većini slučajeva nosim pastelne nijanse.

 Koliko vam je bitno da izgledate lepo na terenu?

- Teren je moja bina jer me na samom turniru često gleda i po dvadeset hiljada ljudi, a putem televizije i milioni posmatrača širom sveta. Trudim se da izgledam lepo i uredno. Uvek imam nalakirane nokte, a od šminke koristim maskaru i sjaj za usne. 

Šta privatno najčešće nosite?

- Farmerke i majice, a preko leta volim i haljinice. Ne volim mini suknje jer se u njima ne osećam dobro, iako mi mnogi savetuju kako bi trebalo da promenim stav jer sam mlada i imam lepe noge.

Nosite li obuću sa visokim potpeticama?

- Često nosim cipele sa štiklom i smatram da svaka žena u njima izgleda bolje. Visoka sam metar i sedamdeset sedam centimetara, tako da nosim samo onu obuću sa potpeticama koje me ne čine preterano visokom.

Volite li nakit?

- Omiljene marke nakita su mi Chopard, Cartier i Bulgari. Imala sam male Cartierove minđuše u obliku srca sa dijamantima koje sam nosila tokom mečeva i s njima sam osvojila nekoliko turnira. Međutim, otkako sam izgubila jednu minđušu, na terenu više ne nosim nakit, već to radim samo u privatnim prilikama.

Šopingujete li po gradovima u koje odlazite radi turnira?

- Uvek idem u kupovinu ma gde bila i nikada se ne vraćam kući praznih ruku jer smatram da će mi se to što potrošim novac vratiti na terenu gde ću dobro odigrati meč. Ranije mi se čak dešavalo da svakodnevno nešto kupujem. Inače, volim šoping i lepu garderobu, a najbitnije mi je da imam dobre cipele i torbu koje obnavljam na početku svake sezone, dok ostale stvari uglavnom kupujem usput.

Kupujete li tokom putovanja garderobu i svom dečku Mlađanu?

- Kada sam na putovanjima, volim da kupujem poklone ne samo njemu, već i drugim bliskim ljudima. To je znak pažnje i način da pokažete određenoj osobi da mislite na nju i kada niste zajedno, a vrednost dara nikada nije bitna.

Savetujete li se nekada s njim o tome šta da obučete?

- On me često pred naše zajedničke izlaske pita za mali savet, a i ja volim da čujem njegovo mišljenje kada spremam svoju odevnu kombinaciju jer smatram da je lepo ako smo oboje zadovoljni onim što nosimo.

Imate li mnogo garderobe?

- Imam toliko stvari da često zaboravim na njih. Dešava mi se čak da preturam po ormaru i pronađem odeću s etiketom koju nikada nisam obukla. Ipak, i pored toga pred svaki izlazak imam utisak kako nemam šta da obučem i da moram pod hitno u šoping.

Poklanjate li stvari koje više ne nosite?

- Sve što datog trenutka ne nosim, volim da poklonim jer se dešava da neke stvari obučem samo jednom i nikad više.

Ivana Nikolić

Tekst je objavljen u 203. broju magazina Story, 11. avgusta 2009. godine.

makonda-tracker