Danijela Dimitrovska: Modna Pepepljuga

Iako na svetskim pistama nosi modele slavnih kreatora, manekenka Danijela Dimitrovska privatno preferira stil sasvim obične devojke koja uživa u džinsu, mekanim džemperima i diskretnim asesoarima
1
1 / 5 Foto: Milena Rakočević

Iako ima samo dvadeset dve godine, manekenka Danijela Dimitrovska već godinama samouvereno vlada svetskim modnim pistama. Lice koje obožavaju kreatori Đorđo Armani i Galijano, muza je i brojnih drugih svetskih dizajnera. Još kao devojčica Danijela je maštala o tome da šeta modnim pistama i upozna slavne kreatore, ali i omiljenu manekenku Naomi Kempbel. Želja je počela da joj se ostvaruje kada je pobedila na izboru za Elite Model Look u Srbiji, i na taj način se plasirala u svetsko finale poznatog takmičenja. Iako na samom početku karijere nije imala uspeha na kastinzima, njen put preko trnja do zvezda nije dugo trajao. Danijela je veoma brzo postala jedno od najtraženiji lica u svetu mode.

Jeste li kao devojčica želeli da se bavite manekenstvom?

- To je uvek bila profesija kojom sam želela da se bavim. Bio je to moj san, i kao mala često sam maštala i zamišljala sebe na modnim pistama i naslovnim stranama velikih modnih časopisa. Znala sam da ću se jednog dana naći u velikim modnim editorijalima.

Sećate li se svoje prve revije?

- Naravno. Dogodila se u Milanu na Fashion weeku za modnu kuću Gucci. Bila sam veoma uzbuđena, i u isto vreme privilegovana što ću se naći rame uz rame sa top modelima i što ću nositi kreacije tako priznatog brenda. Nikada neću zaboraviti reviju koja mi je otvorila vrata u svet mode.

Koji je vaš omiljeni odevni predmet?

- Ne mogu da kažem da mi je neki odevni predmet omiljen, ali izdvojila bih džins kao omiljeni materijal. Imam mnogo farmerki i volim da ih kombinujem uz interesantne topove.

Kupujete li firmirane stvari?

- Najviše imam markiranih cipela i torbi. Što se ostalih stvari tiče, ne vodim mnogo računa o brendovima. Važno mi je da mi se nešto svidi i da se ja u tome lepo osećam.

U kojoj meri pratite modne trendove?

- Trendovi su čudo. Ne možete da ih ne ispratite, ali se ja trudim da zadržim svoj stil i njega obogatim aktuelnim detaljem. Ne volim uniformisanost i slepo praćenje trenutnog stila.

Koje su vaše omiljene boje?

- Mnogo volim crvenu i najčešće je, kao detalj koji može da bude efektan, kombinujem uz crnu odeću.

Kakvu obuću volite da nosite?

- Sviđaju mi se razni modeli i biram ih u zavisnosti od trenutnog raspoloženja. Cipele su mi fetiš i uvek se obradujem kada kupim par sa visokim potpeticama. Takođe, volim baletanke jer se najlakše kombinuju uz sve i izuzetno su udobne.

Vaš orman je pun...

- Svega i svačega. Ja sam svaštar i ponekad ni sama ne znam šta se u njemu nalazi pa mi se desi da na neke stvari potpuno zaboravim. Ima svega, od trenerki i dukserica, do elegantnih haljina.

Obraćate li pažnju na to kako je neko u vašoj blizini obučen?

- Ne mogu da kažem da ne obraćam. Bavim se takvim poslom da je jednostavno nemoguće da ne obratim pažnju na tuđi stil. Naravno da ljude ne procenjujem kroz odeću niti stvaram konačnu sliku o njima na osnovu njihovog stila odevanja.

Mislite li da žena u svakoj situaciji treba da izgleda lepo?

- Da, ali kada to kažem pre svega mislim na negu. Kada žena vodi računa o sebi, nemoguće je da ne izgleda lepo u bilo kojoj situaciji, pa čak i ujutro čim se probudi.

Da li se češće oblačite sportski ili elegantno?

- Kombinujem te dve varijante, mada ne volim da upotrebljavam izraz sportska elegancija. Kod kuće sam uvek u udobnoj trenerci, a kada izlazim, biram nešto elegantnije.

Koliko je za vas značajan nakit?

- Obožavam nakit, posebno prstenje. Ipak, ne volim da nosim više od jednog prstena odjednom. To je detalj koji daje posebnu notu odevnoj kombinaciji.

Da li više volite zlato ili bižuteriju?

- Volim belo zlato i srebro.

Kupujete li samo stvari koje su vam potrebne ili sve ono što vam se dopadne?

- Šoping me ne zamara, tako da kada idem u kupovinu tačno znam šta mi treba i samo to kupujem. Preterano razgledanje mi stvara glavobolju. Moja mama i mlađa sestra se uvek bune i ne vole da idu sa mnom u kupovinu zato što nikad nemaju vremena za razgledanje.

Šta smatrate vrhuncem neukusa?

- A šta je to dobar ukus? Ono što bih ja okarakterisala kao neukus, to je nekome dobar ukus. Možda je to kopiranje stilova.

Kada bi vam bilo omogućeno da potrošite neograničen iznos novca u jednoj prodavnici, koju biste izabrali?

- Ima mnogo takvih radnji, ali evo za sve pare bih kupovala Chanel torbe i cipele.

Imate li omiljenu odevnu kombinaciju?

- Moja omiljena odevna kombinacija, to jest jedna od omiljenih, uključuje kvalitetan džins, običan beli top, kožnu jaknu i i dobre čizme. To je dnevna kombinacija koju volim i u kojoj se osećam izuzetno i udobno.

Postoji li odeća koju nikada ne biste obukli?

- Možda nešto preterano ekstravagantno.

U kojoj garderobi se osećate najudobnije?

- Preko zime volim da nosim velike i mekane pulovere i džempere. Obožavam da se umotam u njih, dok mi leti prijaju duge lepršave haljine.

Volite li kaiševe?

- Biram kaiševe koji naglašavaju struk. Imam nekoliko širokih koje kombinujem i uz večernje, a i uz dnevne varijante.

Uživate li u fotografisanju za modne magazine ili vam je to vremenom dosadilo?

- Obožavam da se slikam i uživam u tome kao i prvog dana. Volim sve te transformacije kroz koje prolazim, od šminke, frizure, različitih stajlinga i mogućnost da kroz sve to pokažem svoju ličnost. Svako fotografisanje je avantura u kojoj maksimalno uživam.

Šta biste voleli da radite nakon manekenstva?

- Da ostanem u modelingu jer sam mnogo toga naučila i upoznala mnogo ljudi. Bilo bi lepo kada bih mogla da prenosim svoje iskustvo mladim devojkama jer znam koliko su saveti potrebni nekome ko tek počinje da se bavi ovim poslom.

Da na brzinu morate da napustite stan koje biste tri stvari poneli sa sobom?

- Verovatno ne bih ništa ponela. Ja ili nosim sve ili ništa.

Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 233. broju magazina Story, 9. marta 2010. godine.

makonda-tracker