nije nemoguće

Kako se rešiti celulita? Recept travara za pripremu melema koji briše "pomorandžinu koru" i skida centimetre sa butina

0

Nakupljene naslage masnoće ispod kože ruže izgled nogu i drugih delova tela 

foto: Shutterstock / Yuriy Maksymiv
foto: Shutterstock / Yuriy Maksymiv

Celulit je bolest modernog doba, veliki procenat žena ima problem sa celulitom koji nastaje kao posledica loših navika – nezdrava ishrana, svakodnevno višečasovno sedenje, slabo kretanje i manjak fizičke aktivnosti, stres...

 

Danas gotovo da nema žene koja se nije susrela sa celulitom, u manjem ili većem obimu. Ne javlja se samo kod osoba koje imaju problema sa viškom kilograma, već se može uočiti i kod “mršavica”.

 

Telesnu masu možete redukovati i dovesti u željeno stanje, ali celulit ostaje sa vama uprkos rigoroznim dijetama i iscrpljujućim vežbanjima.

 

 

Celulit nastaje kao odbrana organizma od štetnih materija koje se moraju izbaciti ili negde deponovati. Jedan deo tih štetnih materija izbacimo, a onaj deo koji ostaje deponuje se što dalje od vitalnih organa, a najdalja je upravo regija ispod kože, odnosno epidermis.

 

Travar Marko Stevanović objašnjava kako se možemo rešiti celulita bez korišćenja skupih farmaceutskih preparata.

 

- Za sprečavanje nastanka celulita preporučuje se stavljanje obloga po 10 minuta 2-3 puta nedeljno od sveže pripremljenog soka iz lista aloje - kaže Marko i objašnjava način pripreme:

 

Kako se na prirodan način rešiti dosadnog celulita?
Kako se na prirodan način rešiti dosadnog celulita?foto: Profimedia / Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy /

 

- Odsecite niže listove biljke. Operite ih vodom i osušite. Ostaviti ih 12 dana u frižider ili na tamno, prohladno mesto. Posle toga se listovi prebiraju (pocrnele odbaciti). Sameljite ih i iscediti sok kroz dvostruki sloj gaze. Posle nanosite na željeno mesto - kaže Marko Stevanović.

 

Osim ove obloge postoje i druge efikasne prirodne maske za kožu koje mogu da pomognu da se sa kože ukloni ta dosadna "pomorandžina kora".

 

- Jednu, dve narendane šargarepe pomešati sa belancetom, dodati jednu kašikicu biljnog ulja i malo skroba. Masku naneti na željeno mesto. Sprati prvo sa toplom, a zatim sa hladnom vodom - kaže Marko.

 


Ipak, ono što je najbolje jeste to da ne dozvolimo da dođe do pojave celulita. Marko deli sa čitaovcima portala Glossy.rs savete kako da ne dođe do pojave celulita:

 

- Jedite dosta svežeg voća i povrća, uključujući i zeleno lisnato povrće. Oni su hranljivi i imaju malo kalorija. Poboljšajte svoju opštu ishranu, uzimajte dodatke minerala i vitamina i jedite žitarice u celom zrnu, mahunarke i orašaste plodove - objašnjava on.

 

Ukoliko se promeni ishrana brzo se mogu primetiti rezlutati, ali je važno obratiti pažnju na još neke detalje. 

 

- Održavajte otvorenim telesne kanale za izlučivanje, kako bi se lakše odstranio višak tečnosti i masti. Pijte dosta vode, redovno praznite creva i pazite se zatvora - savetuje travar Marko.

 

Uz pomoć ovih saveta možete se rešiti narandžine kore brzo i lako
Uz pomoć ovih saveta možete se rešiti narandžine kore brzo i lako foto: Profimedia

Najveći neprijatelj zdravlja ljudi, ali i jedan od glavnih izazivača gojaznosti i stvaranja celulita jeste loša ishrana, zato je treba učiniti što boljom.


- Izbegavajte svu masnu, prženu, rafinisanu i konzervisanu hranu, kao i gazirana pića i alkohol. Slana hrana pogoršava problem. Nemojte
koristiti kofein i duvan, jer oni sužavaju krvne sudove i još više ističu celulit.
Vežbajte napolju na svežem vazduhu i dišite duboko. Tako se ugljen-dioksid izbacuje iz ćelija, a kiseonik pomaže u sagorevanju masti. Radite vežbe za jačanje mišića. Nakon svakog jela dobro se prošetajte. Dobro se odmorite noću - objašnjava Marko.

 

 

Ukoliko se pridržavate ovih saveta i malo promenite način iskhrane, uključite fizičku aktivnost brzo ćete videti boljitak. Takođe, ono što pomaže jesu i ručne masaže, kojima se tretira područje zahvaćeno celulitom i na taj način se pokreće cirkulacija u tim delovima tela. Tako se lakše razbijaju masne naslage i eleminiše celulit iz tela. Samim tim gubi se i veliki broj centimetara u butima, pa one izgledaju bolje, a vi zgodnije. 

 

 

makonda-tracker