bez dlake na jeziku

Ove 3 stvari o seksu znaju svi koji uđu u TRIDESETE, ali ćute o NJIMA!

2
Ulaskom u 30-e stvari se menjaju, a ta promena nije nužno loša ni bolja - samo joj se treba prilagoditi
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neki možda misle da seks ostaje isti sve do duboke starosti, ali naše telo je složeni mehanizam - kao što je to i naša glava. Od tinejdžerskih godina pa sve do sredine 20-ih telo je pod vladavinom silne količine hormona, pa je većina ljudi uvek voljna i željna. Najčešći problemi mlađih osoba su za muškarce prevremena ejakulacija, dok su za žene poteškoće vezane za postizanje orgazma. Ulaskom u 30-e stvari se menjaju, a ta promena nije nužno loša ni bolja - samo joj se treba prilagoditi.

 

1. Potrebno je duže za uzbuđivanje, ali i za vrhunac

 

Budući da je manje hormona, za očekivati je da "napaljivanje" više ne traje nekoliko sekundi. Iako seksualni nadražaj dolazi do mozga, potrebno je barem pet do deset minuta kako bi se telo dovelo do stanja prave uzbuđenosti. Zbog toga je svakako bolje da predigra dulže traje, a dobra vest za sve koji se žale da im seks s partnerom traje prekratko - to je da se sami čin u proseku produžava od dva do pet minuta.

 

foto: Profimedia

 

2. Orgazam je češći

 

Ovo se prvenstveno odnosi na žene, koje su češće zadovoljnije svojim seksualnim životom u 30-ima nego u 20-ima. Razlog za više i češće orgazme je bolje poznavanje sopstvenog tela, kao i više samopouzdanja koje omogućava i bolju komunikaciju s partnerom i "navođenje" njega u krevetu. Tako je nedavna studija magazina Top Sante pokazala kako je 80 odsto žena u četrdesetima aktivnije u seksu nego u 20-ima.

 

foto: Shutterstock

 

 

3. Hormoni utiču na genitalije

 

Uticaj hormona, životnog stila, kontracepcije i raznih poremećaja vezanih za bolesti štite žlezde, premorenost, depresiju i stres ima uticaj na sam seksualni život. Naime, žene u 30-ima usled njih mogu da iskuse teže ovlaživanje zbog čega ne treba brinuti, već eventualno istražiti uzroke i olakšati stvari uz dužu predigru i lubrikante. Kod muškaraca se može dogoditi slična stvar, mogu imati slabiju erekciju kao i ukupno manje njih, što može biti posledica urinarnih infekcija, stresa i hormona.

 

makonda-tracker