PSIHOLOGIJA

Seksualno funkcionisanje: Zašto je važno ispitati mitove i tradicionalna pravila?

0
U terapiji parova važno je ispitati mitove, dvostruke standarde i tradicionalna pravila koja pothranjuju uobičajenu predstavu dominantnog mužjaka i poslušne, pasivne ženke, otkrivaju naše stručne saradnice
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pišu: Mia Popić, REBT psihoterapeut

          Iva Branković, psihoterapeut

           www.psiholoskikutak.com

 

Pod seksualnom socijalizacijom podrazumevaju se naučeni obrasci ponašanja, stavovi i uverenja koji definišu normalno i očekivano od muškarca ili žene u seksualnom funkcionisanju. Zato je u terapiji parova važno ispitati mitove, dvostruke standarde i tradicionalna pravila koja pothranjuju uobičajenu predstavu dominantnog mužjaka i poslušne, pasivne ženke. Na primer, kad god muškarci kažu da ženska asertivnost umanjuje njihovu muškost i mogućnost da seksualno funkcionišu, treba preispitati mit koji muškost definiše kao kontrolu i moć. Generalno gledano, seks je retko čin jednostavnog obostranog zadovoljstva. On je često pokazatelj skrivenih značenja pothranjenih mitovima o ženstvenosti i muževnosti koje učimo u porodičnom i širem društvenom kontekstu.

 

BORBA POLOVA

 

Seksualni odnos je otelotvorenje borbe između polova, s obzirom na to da se u njemu socijalne i psihološke karakteristike roda manifestuju u svom najintenzivnijem vidu. Samim tim, on se veoma često koristi kao instrument u suptilnoj i kompleksnoj borbi za moć i kontrolu. Takođe, seks služi kao sredstvo za regulisanje bliskosti i distance, pričinjavanje zadovoljstva, osvajanje moći, uskraćivanje nežnosti, ponižavanje, pohvalu ili izglađivanje nesporazuma.

Donedavno, značenje seksualnog čina bilo je potpuno drugačije za muškarce i žene. Tradicionalno heteroseksualno iskustvo podrazumevalo je erotizaciju muške dominacije i ženske submisivnosti. Seks je za žene bio simbol predaje, sublimacije i napuštenosti. Za muškarce on je predstavljao osvajanje i moć, test njihovih sposobnosti i seksualne potencije.

Jedno istraživanje iz 1981. godine pokazalo je da muškarcima seksualni čin ne pruža zadovoljstvo samo zato što osećaju snažnu privlačnost prema svojoj partnerki već zato što kroz seksualni čin muškarac doprinosi negovanju kulturnog simbolizma patrijarhata i razvija osećaj pripadnosti društvu kroz svoj status/identitet mužjaka.

 

Dugogodišnje istraživanje otkriva: Koliko seksa je zaista dovoljno za sreću u vezi?
 

VERBALIZACIJA OSEĆANJA

 

Kod velikog broja muškaraca požuda nije nužno povezana sa emocionalnim potrebama. Za njih jake emocije čak predstavljaju opasnost jer potencijalno mogu da ugroze njihove, u ranom detinjstvu pažljivo razvijene, mehanizme kontrole. S druge strane, postoje muškarci kojima seksualni odnos služi kao jedini način za pokazivanje bliskosti i intimnosti.

 

Dok muškarci smatraju dovoljnim da svoju privrženost, ljubav i toplinu demonstriraju u seksualnom činu, njihove partnerke neće razumeti intenzitet njihovih emocija ukoliko ih ne saopšte.

 

Verbalizacija osećanja ženama je mnogo važniji pokazatelj bliskosti nego seks, a upravo zbog nerazumevanja značaja koje partneri daju različitim načinima pokazivanja privrženosti nastaju problemi i u oblasti seksualnog funkcionisanja. Žene, socijalizovane tako da emotivno (i finansijski) budu zavisne od muškaraca, dugo su bile fokusirane na pružanje, pre nego na primanje zadovoljstva. Seks je tako postao simbolički čin u ime dužnosti, obaveze i odgovornosti prema svetim ulogama majke i supruge, što je onemogućilo žene da u njemu zaista i uživaju. Zato one, u situacijama kada smatraju da muškarci ne zadovoljavaju njihove emocionalne potrebe, pribegavaju uskraćivanju seksa. Muškarci to, s druge strane, ne tumače kao znak da nešto u vezi ne funkcioniše, već kao atak na sopstvenu potenciju i samim tim muškost. Najčešći vid osvete koji se tada javlja jeste nazivanje partnerke frigidnom, što je u našem društvu snažna anatema, skoro kao ona o lošoj majci. Kada žena prihvati ovu etiketu, ona razvija osećaj krivice, koji još više smanjuje njenu seksualnu želju i tako se nastavlja začarani krug nerazumevanja.

 

Znaju da glumite orgazam, ali ovome se nisu nadali: Najveća ženska laž u seksu sa kojom muškarci neće moći da se pomire
 

KOREN PROBLEMA

 

Brzina kojom se standardi prihvatljivog seksualnog ponašanja menjaju zbunjujuća je i često dovodi do nesuglasica u partnerskom odnosu. Bez obzira na veliki pomak koji smo napravili u otvaranju nekih tema vezanih za seksualnost, ona i dalje u velikoj meri ostaje samo mistifikovan pojam, kojim se veliki broj medija bavi, ali o kome se i dalje najmanje govori tamo gde je najjednostavnije da se pravilno shvati i prihvati, u porodici.

Seksualni problemi s kojima se danas parovi suočavaju određeni su porodičnim uticajima koji predstavljaju odraz dominantnih društvenih shvatanja o ponašanju koje se smatra normalnim i očekivanim za tipičnog muškarca ili ženu. Upravo zbog toga u rešavanju seksualnih problema važno je poći od porodice i poruka vezanih za seks koje su u porodičnom kontekstu prenesene.

 

PRAKTIČAN SAVET

 

Psihoterapija parova često dovodi do preispitivanja ovih nesvesno usvojenih stavova i uverenja, i suprotnih, iz porodice preuzetih obrazaca ponašanja koji blokiraju partnersko usklađivanje i funkcionisanje. Jedna od tehnika koje se u tu svrhu koriste jeste i seksualni genogram, koji sami možete da uradite i tako više saznate o uticajima koje je porodica imala na vaše poimanje seksualnosti i partnerstva.

 

Da li ih ispunjavate: 3 preduslova za najbolji seks IKADA

 

 

TORI SPELING: Savetovanje o seksu

 

foto: Profimedia

 

 

U jednoj epizodi emisije True Tori, glumica Tori Speling imala je intimnu ispovest o seksualnom životu sa svojim suprugom Dinom. Nakon što je priznao da je prevario Tori, dodao je i da je jedan od razloga neverstva taj što u braku više ne upražnjavaju seksualne odnose. Međutim, kasnije je tu izjavu povukao. Još u to vreme, Tori je počela da se pravda i trudi da objasni javnosti kako on nije u pravu, ali najiskreniju i najintimniju ispovest ostavila je za poslednju epizodu emisije. U razgovoru s bračnim savetnikom, ona je otvoreno rekla kako je radila apsolutno sve sa ciljem da zadovolji supruga i da nije problem u njoj.

 

- Din je želeo više seksa i uzbudljivih stvari, a ja sam činila sve što je hteo. Zbog toga me pogodilo kada me je prevario. Ne samo što smo upražnjavali seks nego sam ja radila stvari za koje sam sigurna da nijedan par koji je sedam godina u braku i ima četvoro dece ne radi – rekla je ona.

 

makonda-tracker