PSIHOLOGIJA

Žene i orgazam

0
Mnoge pripadnice lepšeg pola već na pomen ove reči osete golicanje, toplinu koja struji kroz telo, sladak osećaj u stomaku, ludačko kucanje srca, ubrzano disanje... Međutim, postoji i veliki broj onih koje ne osećaju ništa, a u čemu je srž tog problema, objašnjava naša stručna saradnica.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Seksualna sloboda koja se danas propagira u savremenom društvu možda je donela veću slobodu u upražnjavanju seksa, ali ne i veće uživanje koje bi trebalo da ga prati. Nemogućnost da dožive orgazam predstavlja uzrok zabrinutosti kod mnogih žena.

 

Brojni su razlozi za odsustvo uživanja u seksu i pretežno se svode na rasprostranjena neznanja o ženskoj seksualnosti i neispravnim uverenjima o seksu koja smo stekle tokom odrastanja. Pogrešne informacije, pogrešna očekivanja i strah koji se vezuje za seksualni odnos sprečavaju mnoge žene da uživaju u seksu i ostvare svoj seksualni potencijal.

 

UČENJE O SEKSU

 

Prvo od pogrešnih uverenja koje smo naučile jeste da seksualno ponašanje dolazi samo po sebi, prirodno. Iako je seks savršeno prirodan, nije uvek i prirodno savršen (Preuzeto iz knjige Žena i orgazam spisateljice Loni Garfild Barbah). Dakle, mnoge žene ne znaju kako da dožive orgazam, a osećaju kako bi trebalo da znaju, pošto bi trebalo da seks predstavlja sasvim spontanu aktivnost u kojoj uživanje dolazi samo po sebi.

 

Ako ste dobri u krevetu, ovih 5 znakova će vas odati...

 

Stoga postoji tendencija da čekamo da se orgazam dogodi. Zadovoljavajući seks, međutim, zahteva informisanost, učenje, vežbu, upoznavanje sa sopstvenim telom i sopstvenim potrebama kako bismo znale da obezbedimo ono što nam prija. Iako smo brojne veštine koje smo u životu stekle morale da naučimo, mnoge od nas drže se uverenja da je seks nešto što se naprosto desi, šta tu ima da se uči?! Uveravamo vas da seks, kao i svaka druga aktivnost, zahteva učenje.

 

Još jedan faktor koji nam otežava da se opustimo u seksu leži u činjenici da je on i dalje tabu tema i da se osećanje stida često vezuje za seksualnost, zbog čega nam je teško da budemo spontane i slobodne. Mnoge žene ustručavaju se da svom partneru kažu šta im prija, neke su čak uverene da će pravi muškarac znati šta tačno da radi kako bi nam udovoljio te nema potrebe da svoje želje saopštimo.

 

Žao nam je što ćemo vas razočarati, ali muškarci ne čitaju misli žena i daleko im je lakše da vas zadovolje ako im kažete kako! Kada uživate u kolaču, možete da kažete koliko vam je prijao. Po istom principu, kada vas partner stimuliše na određen način, recite mu da vam to prija kako bi nastavio da radi to isto.

 

KO JE ODGOVORAN ZA ORGAZAM

 

Drugo pogrešno uverenje jeste očekivanje da muškarac bude autoritet u seksu i da je on odgovoran za ženski orgazam. Ono je posledica vaspitanja koje nas je navelo da verujemo kako je seks područje muške ekspertize. Žene su učene da budu pasivne i da se ne upuštaju olako u seksualne odnose kako ne bi poprimile etiketu lake ženske.

 

S druge strane, muškarce daleko više ohrabruju kada se radi o eksperimentisanju sa sopstvenim seksualnim identitetom. Upravo u pasivnoj ulozi koja je dodeljena ženama leži razlog zašto one teško saopštavaju svoje preferencije u seksu.

 

Činjenica je, međutim, da muškarci ne mogu da znaju više od nas šta je to što nama prija. Oni moraju da nauče šta nama odgovara, a da bi se to desilo, žena mora da preuzme inicijativu i odustane od svoje pasivne uloge. Ako budemo čekale da nam muškarac da orgazam, mogle bismo čekati večno!

 

Još jedno od pogrešnih uverenja jeste očekivanje da se orgazam desi isključivo kroz seksualni odnos. Žene su sklone da smatraju kako je vaginalni orgazam jedini pravi dok se klitorisni orgazam smatra nezrelim. Ovo uverenje ima korene u Frojdovim zaključku: U falusnoj fazi devojčice, klitoris predstavlja dominantu erogenu zonu. Ali, naravno, to ne ostaje tako večno. Ulaskom u žensko doba, klitoris bi trebalo da u potpunosti ili delimično izgubi svoju osetljivost i važnost u korist vagine.

 

Otkrivamo: Sve što niste znali o erektilnoj disfunkciji

 

Danas znamo da je ovo shvatanje čist mit i da do prebacivanja osetljivosti ne dolazi, kao i da područje klitorisa ostaje najosetljivije na seksualnu stimulaciju tokom celog života. Mnoge žene ne mogu da dožive orgazam samo penetracijom i potrebno je dodatno stimulisanje klitorisa koji predstavlja glavni seksualni organ.

 

foto: Shutterstock

Pored toga što mnoge žene veruju da je vrhunac zagarantovan jedino kroz penetraciju, one očekuju da treba da dožive orgazam istovremeno kada i partner. Ne kažemo da nije lepo kada oba partnera dožive vrhunac u isto vreme, ali ako to sebi postavite kao imperativ, osigurali ste put ka sigurnoj frustraciji kada vam to ne pođe za rukom (što će biti često).

 

SAVET

 

Kao što vidimo, frigidnost je patološka etiketa i pripisuje se ženama koje nisu sposobne da kao odrasle čine ono što su, odrastajući, učile da ne budu sposobne da čine! (Tea Lovri) Mnoge od nas pokupile su poruke da je seks loš, prljav, tema koju treba izbegavati. Nije ni čudo što sa takvim porukama o seksu veliki broj žena ne može da doživi orgazam!


Ohrabrujuće je to što danas, kada smo odrasle, možemo da preispitamo ispravnost tih stavova. Na taj način uverićemo se da je seks legitimna i sasvim prirodna aktivnost. Ipak, uvid u ove pogrešne stavove nije dovoljan da bismo počele da doživljavamo orgazam i uživamo u seksu.

 

Kognitivno-bihevioralna terapija pokazala se veoma efikasnom u tretiranju takozvane anorgazmije i stoga savetujemo sve one žene koje su odustale od svog orgazma, uverene da sa njima nešto nije u redu, da nam se obrate za ovu vrstu pomoći.

 

Užitak koji će vam pomutiti pamet: 5 poza u seksu za maksimalno pogađanje G tačke


 

foto: Profimedia

IZRAŽENA SEKSUALNOST

 

Starleta Kim Kardašijan imala je problem sa viškom kilograma nakon drugog porođaja. Rijaliti zvezda i ovoga puta odlučila se za Atkinsonovu dijetu ,koja se bazira na niskom unosu ugljenih hidrata poput hleba, krompira, testenine, pirinča, a visokom unosu belančevina i dobrih masnoća.

 

Kako su njene prijateljice otkrile medijima, njen uspeh potpomogao je i redovan seks sa suprugom Kanje Vestom jer je na taj način trošila kalorije. Pored toga, njen jelovnik sastoji se od jaja, nemasne piletine, orašastih plodova, svežeg povrća, sira i voća poput avokada.

 

foto: Privatna arhiva

Piše: Mia Popić

 

REBT savetnica

 

www.psiholoskikutak.com

makonda-tracker