Astro analiza

Koliko zraci vašeg Sunca greju Mesec? Ovako se na 1. pogled prepoznaju emocionalno snažni

0

Astrološkim rečnikom - biti svestan sopstvenih i tuđih emocija, odnosno emotivna inteligencija, zapravo je nivo obasjanosti Meseca zracima Sunca. Usklađenost radosti i radovanja, ljubavi i osećanja, motivacije i osećaja sigurnosti...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Popularizaciji pojma emotivne inteligencije najviše je doprineo Danijel Golman koga je istraživanje dvojice naučnika (Džona Majera i Pitera Saloveja koji su prvi formulisali koncept emotivne inteligencije) motivisalo da svoju knjigu tako naslovi, pokrenuvši novo razdoblje u psihologiji. Golman je emotivnu inteligenciju definisao kao sposobnost prepoznavanja sopstvenih i tuđih emocija sa ciljem lične motivacije, kao i za prepoznavanje raznolikih kako sopstvenih tako i tuđih emocija u različitim odnosima.

 

Naučna definicija emocije opisuje kao psihološko stanje koje se javlja pre spontano nego kroz svesnu nameru i ponekad može biti propraćeno fiziološkim promenama. Ima onih koji kažu da su emocije energija u pokretu. Ako je tako, u kom pravcu se kreću i šta im je cilj? Šta pokreću i kako se to manifestuje? Znamo da energija samo menja oblik, u kom promenjenom obliku će se manifestovati? Udobnom ili neudobnom po natusa i njegovu okolinu?


Šta je emocionalna zavisnost?
 

Vidimo da emocije imaju fizičku manifestaciju (sledio sam se od straha, pregoreo sam od želje, tresem se od uzbuđenja...) Dakle, emocija se razliva po telu i uzrokuje fizičku manifestaciju. Za ovu tvrdnju postoje i naučni dokazi koji ukazuju da su razne emocije povezane sa različitim delovima tela. Međutim, naučnici ne mogu da se slože oko tačne formulacije emotivnog doživljaja, te su ga sveli na tri pojma: motivacija, emocija i raspoloženje. Koja god definicija da se primeni astrološka simbolika iskazana je Suncem i Mesecom.

 

Sunce je u astrologiji simbol života, unutrašnje motivacije i volje. Kreativnost, koja se takođe pripisuje njegovoj simbolici, vezana je za sposobnost i svest natusa da kreira sopstveni život u kojem je on centralna figura i glavni akter. Kroz princip Sunca emituje se sposobnost ka iskazivanju ljubavi. Ukoliko je njegov princip ugrožen, natus stremi preteranoj potrebi da bude specijalan, ponosan ili arogantan.

 

U astrologiji, Mesec predstavlja naš emotivni utisak svakog proživljenog trenutka, ali i sećanje na prošloživotne osećaje sa kojima se rađamo, a koji boje svakidašnjicu. U tim utiscima sabrana su i sećanja predaka, a što savremena nauka sve češće pominje kao mogućnost prenošenja trauma i snažnih emocija putem genetike. Takođe, Mesecom je prikazana inteligencija, ona mogućnost kombinovanja ponuđenih i neponuđenih rešenja i iznalaženja povoljnog ishoda.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

makonda-tracker