Ksilitol je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore bogate mineralima. Brezin šećer je po svom sadržaju 100 odsto ksilitol koji se prirodno nalazi u gotovo svom povrću i voću...
Po izgledu i ukusu skoro je sasvim identičan tradicionalnom šećeru. Za razliku od mnogih drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastapa poput običnog šećera i može u potpunosti zameniti njegov ukus.
Prednosti:
Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan i za dijabetičare.
Doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Doprinosi održavanju normalne telesne težine.
U odnosu na šećer (saharozu) on ima manje kalorija i sadrži 40 odsto manje energije.
Ksilitol se polako apsorbuje pa daje osjećaj sitosti.
Ne hrani loše bakterije u organizmu.
Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija kandidom.
Ima alkalizirajući i detoksikujući efekat.
Potpomaže apsorpciji kalcija i vitamina B.
Napomene:
Šećer od breze u periodu privikavanja može imati laksativno dejstvo pa ga treba koristiti umereno.
Budući da nije dobra podloga za razvoj gljivica ne može se koristiti za pečenje hleba ili kolača s kvascem i ne može se karamelizirati.
Ne sme se davati životinjama.