Pogodan je za dijabetičare

Prednosti i mane prirodnog šećera iz brezine kore

0

Ksilitol je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore bogate mineralima. Brezin šećer je po svom sadržaju 100 odsto ksilitol koji se prirodno nalazi u gotovo svom povrću i voću...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Po izgledu i ukusu skoro je sasvim identičan tradicionalnom šećeru. Za razliku od mnogih drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastapa poput običnog šećera i može u potpunosti zameniti njegov ukus.

 

Prednosti:

 

Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan i za dijabetičare.


Doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.


Doprinosi održavanju normalne telesne težine.


U odnosu na šećer (saharozu) on ima manje kalorija i sadrži 40 odsto manje energije.


Ksilitol se polako apsorbuje pa daje osjećaj sitosti.


Ne hrani loše bakterije u organizmu.


Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija kandidom.
Ima alkalizirajući i detoksikujući efekat.


Potpomaže apsorpciji kalcija i vitamina B.

 

Mesec dana nije okusila šećer i slatko: Na koži NIJE BILO pozitivnih promena, ali struk joj se smanjio za... (FOTO)

 

Napomene:

 

Šećer od breze u periodu privikavanja može imati laksativno dejstvo pa ga treba koristiti umereno.


Budući da nije dobra podloga za razvoj gljivica ne može se koristiti za pečenje hleba ili kolača s kvascem i ne može se karamelizirati.

 

Ne sme se davati životinjama.

makonda-tracker