retko ko se slaže s njim

Japanski lekar izneo tvrdnju koja je podelila naučnu javnost: Tajna dugog života (ne)će vam se dopasti

0

Doktor Jošinori Nagumo, koji dolazi iz zemlje najdugovečnijih ljudi na svetu, izneo je podatak koji mnoge neće obradovati.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako pazite na liniju, ovo bi za vas mogla da bude dobra vest, ali ako volite da uživate u raznoraznim đakonijama, tvrdnje dr Naguma vam se neće svideti. Bez obzira na sve, mnogim lekarima se nije svidela jer podrazumeva gladovanje.

 

Nutricionisti širom sveta nikako neće podržati japanske savete, ali Jošinori Nagumo, predsednik međunarodnog antiejdžing udruženja i klinike Nagumo, koji je specijalizovan za borbu protiv raka, kaže da creva moraju da vam krče ako želite da živite dugo.

 

- Glad je ključna za fizičko zdravlje. Krčanje creva je na ćelijskom nivou znak da se u organizmu odvijaju pozitivne reakcije koje ujedno i podmlađuju - piše u svojoj knjizi ovaj lekar koji već desetak godina jede samo jedan obrok dnevno.

 

foto: Shutterstock

Serija eksperimenata, prema njegovim rečima, pokazala je da je kalorijska restrikcija od 40 odsto povećala životni vek za 50 odsto.

 

- Potrebna su 52 dana da se kompletno obnove sve ćelije u organizmu. Važno je da znate još nešto, obim struka smanjiće vam se postepeno - kaže Nagumo.

 

Ova dijeta, koja je verovatno jedna od najradikalnijih, je već naišla na oštre kritike nutricionista širom sveta koji savetuju savete Jošinorija Naguma treba uzeti sa velikom rezervom..

 

makonda-tracker