Naučnici su na osnovu rezultata pojedinih istraživanja otkrili da osobe koje često jedu slatkiše nisu stopostotno krive što ne mogu da im odole, već za to postoji konkretan razlog – genetska predispozicija, stres i emocionalna nestabilnost, piše Yumama.rs.
Stručnjaci su otkrili varijantu gena, koja reguliše proizvodnju hormona zadovoljstva – dopamina.
Damama će se pretposlednja posebno dopasti: 9 čudesnih upotreba sode bikarbone
Otkrića koja su objavljena u magazinu Apetit smatraju se bitnim korakom u daljoj prevenciji i lečenju ovakvih problema.
Tim naučnika uradio je istraživanje na 150 četvorogodišnjaka čije majke pate od depresije, prilikom koje imaju problem povezivanja sa svojom decom.
Deci su bili ponuđeni obroci, jedan zdrav i jedan nezdrav, a na njima je bilo da izaberu. U okviru istraživanja i majke su popunile upitnik o ishrani dece.
Otkrili smo da je varijanta gena koja reguliše aktivnost dopamina, odgovornog za našu reakciju na hranu, odredila količinu ukusne, slatke hrane poput sladoleda i čokoladica koju su deca jela", istakli su autori studije.
Ovo je posebno bilo istaknuto kod devojčica koje nose gen zadužen za funkciju dopamina.