višestruko lekovito dejstvo

Đumbir - idealan lek protiv prehlade

0
S obzirom na to da je poznat kao aromatični začin iz mediteranske kuhinje, ovaj pikantni plod ima mnoga lekovita svojstva, a koristi se i kao sastojak u skoro 50 odsto recepata i biljnih preparata u Kini jer ubrzava reakciju ostalih sastojaka s kojima je pomešan.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Đumbir je tropska začinska biljka poreklom iz Kine, ali sada se gaji i u drugim zemljama. Dostiže visinu do 150 centimetara, a zbog izgleda listova podseća na trsku. Listovi su mu kopljasti i dugi, dok je korenje mesnato i debelo. Cvetovi su žute, bele ili roze boje u zavisnosti od vrste. Aroma korena je prijatna, sa mirisom limuna, dok je ukus pikantan i svež.

 

Kada je kašalj van kontrole?

 

Primena u gastronomiji

Đumbir se kao dodatak jelima može koristiti svež ili suv. Svež koren renda se i dodaje jelima, dok je sušeni samleven, žute je boje i sadrži više gingerola (prirodni sastojak koji poboljšava rad creva). Mirisom podseća na limun, dok je ukus pikantan i ljutkast. Pošto je odličan za probavu, koristi se kao dodatak jelima umesto bibera ili u kombinaciji s njim.

 

Lekovita svojstva

Svež i sušeni đumbir različiti su po svojstvima, kao da se radi o dve potpuno drugačije biljke. Svež koren koristi se za pojačavanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, dok je sušeni koren dobar kod stomačnih problema, dijareje, reumatizma i kašlja.


Eliksir mladosti: Nakon samo dve nedelje konzumiranja ovog prirodnog leka rezultati će vas IZNENADITI!


Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i gingerolom koji reguliše rad creva, ublažava nadutost i pospešuje probavu. Zbog prisustva eteričnih ulja ima umirujuće dejstvo. Ova biljka svoja blagotvorna svojstva pokazuje i kod upale sinusa, pripremljena kao čaj koji mogu piti i osobe koje pate od astme, jer ima povoljan uticaj na disajne puteve. Preporučuje se i osobama koje imaju lošu cirkulaciju, jer poboljšava protok krvi, a preventivno deluje i na pojavu Alchajmerove bolesti.

 

RECEPT
Testenina sa đumbirom i majonezom

 

Vreme pripreme: 30 minuta / Cena: 400 dinara

 

SASTOJCI

500 g testenine
komad đumbira
150 g majoneza
4 kašike soja sosa
5 stabljika korijandera
3 kašičice čili sosa
6 kašika vinskog sirćeta
100 g prženog slanog kikirikija
2 šargarepe
1 krastavac
2 struka mladog luka
so i biber

 

foto: Shutterstock

PRIPREMA
Testeninu skuvajte u posoljenoj, kipećoj vodi. Đumbir oljuštite i izrendajte, a korijander operite i sitno iseckajte. U posudi srednje veličine pomešajte majonez, soja sos, sirće, ljuti sos, đumbir i korijander. Krastavac operite, prepolovite po dužini i isecite na tanke kriške, mladi luk usitnite, a šargarepu isecite na štapiće. Testeninu dobro ocedite, isperite i sjedinite s povrćem i pečenim kikirikijem. Sipajte preliv, posolite, zabiberite, promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta pa servirajte.

 

Zdravlje na tanjiru: Plavi patlidžan

 

foto: Profimedia

Slavna glumica Gvinet Paltrou spoznala je sve blagodeti ove mediteranske biljke kada je počela da je koristiti kao dodatak jelima jer je njena hrana, zbog učestalih dijeta, niskokalorična i ne sadrži optimalnu količinu minerala i energije.

 

makonda-tracker