Oko žumanceta tvrdo kuvanog jajeta ponekad se vidi nekakva zelena skrama. To je sulfid gvožđa i nastaje hemijskom reakcijom između gvožđa u žumancetu i vodonik-sulfida u belancetu. Zato se i nalazi baš na mestu gde se oni spajaju.
Nikako je ne bacajte i ne ostavljajte u crkvi: Evo šta treba da uradite s prošlogodišnjom čuvarkućom
Gvožđe se vezuje za jednu belančevinu iz žumanceta, fosvitin. Molekule belančevina čine dugački nizovi aminokiseline, a one u svežem, nekuvanom jajetu, dobijaju posebne oblike, u skladu sa ulogom koju imaju (da omoguće razvoj pileta).
Ako se jaje skuva, te belančevine se donekle izduže, i zato se gvožđe odvaja od fosvitina.
I vodonik-sulfid nalazi se u belančevinama koje se tokom kuvanja otvaraju, do te mere da može da se oseti njihov miris.
Zašto se zelena boja ne pojavljuje na svim jajima? Zato što se gvožđe i vodonik-sulfid oslobađaju samo ako se jaje kuva duže nego što je potrebno.
Samo za ekstremno radoznale: Šta ako otvorite godinama staro uskršnje jaje? (VIDEO)
Ukoliko primetite da je žumance postalo zelenkaste boje, ne brinite jer to ne škodi zdravlju, a naročito u tako malim količinama.