širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti

9 razloga zašto su urme slatki lek za SVE (FOTO)

0
Urme nadoknađuju gvožnje, odlične su za obnavljanje crevne flore, a pomažu i pri mršavljenju...
foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, pa mnogi tvrde da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu.

 

1. Odličan izvor gvožđa

 

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 grama urmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi.

 

Domaće pivo od đumbira: ukusno osveženje i lek iz prirode koji čini čuda za zdravlje (RECEPT)

 

Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

 

2. Zaustavljaju proliv

 

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore dobre bakterije.

 

3. Lek za tvrdu stolicu

 

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći one će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lenja creva. U SAD, urme se fabrički pakuju u male bočice kao lekovi i propisuju se za zatvor.

 

4. Regulišu telesnu težinu

 

Zbog visokog procenta hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer.

 

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na sledećoj strani teksta...

 

makonda-tracker