Šargarepa je bogata mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom kao i pektinima (oko 11 mg) i etarskim uljima. Posebno se preporučuje deci jer podstiče telesni razvoj, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama, zatim mladima, rekonvalescentima, trudnicama i starijim osobama. Mnogi autori preporučuju tzv. prolećnu kuru sokom od šargarepe, koja ima svrhu da oslobodi organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedelje pije se po 100 grama soka dnevno. On je dragocen eliksir za ceo organizam: čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere, kao što su menadžeri, osobe s visokom odgovornošću, novinari... Svež sok od šargarepe utiče na smanjenje telesne težine i zamora srčanog mišića. Rezultati ispitivanja lekovitosti ovog soka dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.
Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe s pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir uvek se pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1:1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.
Veoma je korisno zadržati ovaj sok neko vreme u ustima, jer on ima moć da ubija bakterije. Po sadržaju fitoncida, šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka. Žvakanjem sirovog ploda smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a narodna medicina preporučuje i ukapavanje soka u nozdrve u početnoj fazi kijavice i sličnih infekcija. Kod anemije, ovo povrće u rekordnom vremenu poboljšava krvnu sliku.
Šargarepa pomaže pri zarastanju čira, a korisna je ako bolujete od žuči. Danski naučnici čak su pronašli kako komponente u šargarepi smanjuju rizik od razvoja karcinoma za jednu trećinu.
Samo lagano: Salata sa šargarepom, susamom i bademom (RECEPT)
Lečenje karotinom
Sok od šargarepe bogat je vitaminom A. Osim toga, u njemu su i vitamini B, C, D, E, PP i K, karotin, velika količina gvožđa, kobalta, bakra. Sok osnažuje organizam, poboljšava apetit, normalizuje varenje, a takođe jača koštano tkivo i normalizuje metaboličke procese. Sok od šargarepe odlično je sredstvo u borbi protiv infekcija. Pojačava imunitet celog organizma, a pored toga stimuliše preradu materija nadbubrežne žlezde koje povećavaju otpornost organizma protiv očnih infekcija (npr. konjunktivitis), infekcija grla, krajnika i disajnih organa. Ovaj sok preporučuje se kod oboljenja jetre i želudačno-crevnog trakta čiji je uzrok nedostatak aktivnih materija u organizmu. Osim toga, on pročišćava jetru i izbacuje nečistoće, a blagotvorno deluje na endokrini sistem. Takođe, normalizuje rad debelog creva i otklanja umor i nemir. Sok od šargarepe odličan je lek koji spasava od mnogih kožnih bolesti, npr. dermatitisa. Međutim, njegova najvažnija osobina jeste to što on pojačano utiče na ceo organizam, normalizuje metabolizam, smanjuje suvišnu telesnu težinu i uspostavlja hemijsku ravnotežu u celom organizmu.
Za jačanje imuniteta
Šargarepa sadrži karotin i provitamin A, koji štiti sluzokožu i ima snažno antioksidantno dejstvo, tj. ubija slobodne radikale odgovorne za pojavu tumora i brzo starenje. Mnogo pomaže u bržem oporavku posle infektivnih bolesti, a brojne naučne studije pokazale su i da jača imunološki sistem. Sok se priprema jednostavno: sameljite u blenderu pet šargarepa sa sokom od jednog limuna. Pijte ga svakoga jutra.
Torta od šargarepe za koju vam ne treba brašno
MUSAKA S TESTENINOM
Sastojci
250 g makarona
500 g mlevene junetine
80 g Prezident somborska sira
3 belanceta
2-3 kašike maslinovog ulja
0,5 dl maslinovog ulja
glavica crnog luka
šargarepa
kašika peršunovog lista
2,5 dl soka od paradajza
origano
so, biber
Za bešamel sos
1 dl ulja
4 kašike brašna
7 dl mleka
so
muskatni oraščić
3 žumanceta
80 g kačkavalja
PRIPREMA
Kuvane i oceđene makarone pomešajte s razdrobljenih 80 g Prezident somborska sirom, snegom od ulupanih belanaca i pola deci maslinovog ulja. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckan crni luk. Dodajte mleveno meso, iseckanu šargarepu, sitno seckan peršunov list, sok od paradajza i začine. Prodinstajte pa ravnomerno prelijte preko rezanaca i sira. U drugoj šerpi na zagrejanom ulju kratko propržite brašno pa uz stalno mešanje kuvajte desetak munuta na tihoj vatri. Skinite šerpu sa šporeta pa u sos dodajte umućena žumanca. Pripremljen bešamel sos prelijte preko mlevenog mesa, pospite rendanim kačkavaljem i u rerni zagrejanoj na 220 stepeni pecite 25 minuta.
Glumica Džesika Alba obožava šargarepe i svakog jutra od njih pravi šejk. Takođe, ona ih neretko secka na žilijen i u kutiji nosi sa sobom tokom čitavog dana. Kaže da joj je to pravo osveženje tokom dana, a omiljene su joj bebi-šargarepe.