Želite da se pokažete kao veliki, umešni kulinar? Uz pomoć ovog recepta pripremite idealno jelo za upravo takvu priliku!
Idealna kombinacija ukusa i zanimljiva dekoracija jela, piše Lepa i srećna, učiniće da vaša porodica svakog dana poželi da jede sultan kebab!
Sastojci (za 4 osobe):
250 g teletine od buta isečene na komadiće
4 kore za pitu (da ne budu previše tanke)
100 g graška
1 krompir isečen na kockice
1 šargarepa isečena na kockice
1 glavica luka iseckana na kockice
3 čena belog luka, izgnječena
1 kašičica paradajz pirea
pola čaše vode
1 kašika maslaca
so
biber
Za bešamel:
1 čaša mleka
1 kašika brašna
1 kašika maslac
so
biber
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Skuvati meso, zasebno zagrejati maslac, dodati luk i kratko propržiti, potom spustiti kuvano meso i pržiti dok ne porumeni. U to dodati beli luk, šargarepu, krompir i grašak pa nastaviti s prženjem. Pred kraj dodati paradajz pire razmućen u malo vode, posoliti, pobiberiti i dinstati dok povrće ne omekša. U međuvremenu napraviti bešamel: zagrejati maslac i na njemu propržiti brašno, ali paziti da ne požuti.
Potom naliti mlekom i kuvati dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Na kraju bešamel začiniti po želji. Uzeti jednu koru i njome obložiti pogodnu činijicu (ne mora da bude ravno), u to staviti fil od mesa i povrća pa zatvoriti krajeve. Pažljivo okrenuti činiju i njen sadržaj staviti na podmazan pleh. Tako napraviti četiri komada, svaki premazati bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem. Sultan kebab peći 20 - 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.