Turski specijalitet

Kada hoćete nekoga da fascinirate: Sultan kebab sa bešamel sosom

0

Želite da se pokažete kao veliki, umešni kulinar? Uz pomoć ovog recepta pripremite idealno jelo za upravo takvu priliku!

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

Idealna kombinacija ukusa i zanimljiva dekoracija jela, piše Lepa i srećna, učiniće da vaša porodica svakog dana poželi da jede sultan kebab!

 

Sastojci (za 4 osobe):

 

250 g teletine od buta isečene na komadiće


4 kore za pitu (da ne budu previše tanke)


100 g graška


1 krompir isečen na kockice


1 šargarepa isečena na kockice


1 glavica luka iseckana na kockice


3 čena belog luka, izgnječena


1 kašičica paradajz pirea


pola čaše vode


1 kašika maslaca


so


biber

 

Za bešamel:

 

1 čaša mleka


1 kašika brašna


1 kašika maslac


so


biber


100 g rendanog kačkavalja

 

Priprema:

 

Skuvati meso, zasebno zagrejati maslac, dodati luk i kratko propržiti, potom spustiti kuvano meso i pržiti dok ne porumeni. U to dodati beli luk, šargarepu, krompir i grašak pa nastaviti s prženjem. Pred kraj dodati paradajz pire razmućen u malo vode, posoliti, pobiberiti i dinstati dok povrće ne omekša. U međuvremenu napraviti bešamel: zagrejati maslac i na njemu propržiti brašno, ali paziti da ne požuti.

 

Budite poput svetskih kuvara: Vašu omiljenu piletinu napravite na novih, spektakularnih 4 načina (VIDEO)

 

Potom naliti mlekom i kuvati dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Na kraju bešamel začiniti po želji. Uzeti jednu koru i njome obložiti pogodnu činijicu (ne mora da bude ravno), u to staviti fil od mesa i povrća pa zatvoriti krajeve. Pažljivo okrenuti činiju i njen sadržaj staviti na podmazan pleh. Tako napraviti četiri komada, svaki premazati bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem. Sultan kebab peći 20 - 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

makonda-tracker