preukusna je

Specijalitet sa juga Srbije idealan za doručak: Napravite proju sa čvarcima (RECEPT)

0

Grad na jugu Srbije je poznat po svojim zanatima, grnčarstvu, ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

 

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

 

Priprema: Zamesiti mekše testo od šolje mleka, jaja, mlevenih čvaraka, masti, malo soli, praška za pecivo i belog kukuruznog brašna. Testo, koje ne sme da bude gusto, sipati u nauljenu tepsiju ili pleh. Ispeći u jače zagrejanoj pećnici na oko 250°S. Služiti odmah, sa sirom.

 

SASTOJCI

 

300 g belog kukuruznog brašna

200 ml mleka

2 jajeta

300 g mlevenih čvaraka

2 kašike masti

So

Prašak za pecivo

 

 

 

 

 

makonda-tracker