Brza i jednostavna priprema

Čim je okusite saznaćete zašto se nosila na sve proslave: Pesak torta je omiljeni izbor srpskih domaćica!

0
Brzo se pravi, sastojci nisu skupi, i nezaboravnog je ukusa - to može samo pesak torta!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U vreme kada se na svaka tri meseca išlo negde (na ispraćaj u vojsku, na svadbu ili rođendan), domaćice su kao sastavni deo poklona nosile i tortu.

 

Običaj se ponegde zadržao i danas, ali tada su veselja bila puno češća, pa su se žene odlučivale za brze, jednostavne i cenom pristupačne torte. Omiljeni izbor bila je poznata pesak torta, što i ne treba da čudi - pravi se brzo, sastojci nisu skupi, a ukus je božanstven!

 

Sastojci:

 

2 l mleka

 

10 kašika šećera

 

7 pudinga od vanile

 

500 g šećera u prahu

 

500 g margarina

 

300 g bananica ili žele bombona

 

300 g keksa

 

300 g čokolade za kuvanje

 

šlag za dekoraciju

 

Ovako se prave CRNE PALAČINKE

 

Priprema:

 

Puding i šećer razmutite sa mlekom pa ostalo mleko stavite da provri, zakuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, ostavite da se skroz ohladi. Margarin umutite sa šećerom, pa dodajte u ohlađen puding. Smesu podelite na 3 dela pa u jedan staviti keks, u drugi bananice ili žele bombone i u treći otopljenu čokoladu.

 

U kalup ili tepsiju staviti foliju ili kesu pa sipati čokoladni deo, zatim deo sa bananicama i na kraju sa keksom. Deo sa keksom pažljivo stavljajte da ne bi napravio udubljenja u kremu sa bananicama. Ostavite da se ohladi i stegne pa okrenite na tacnu. Pesak tortu dekorišite šlagom i dodajte ukrase po izboru - voće, mleveni keks, čokoladu...

makonda-tracker