Sastojci:
450 g kupina
280 g šećera
1 kašičica mešavine začina (cimeta, klinčića, zvezdastog anisa...)
Sok od pola limuna
80 ml pinot noira
Torta od prženica: Pravi kraljevski doručak (RECEPT)
Priprema:
Kupine stavite u lonac i pomešajte sa šećerom, začinima i limunovim sokom. Kuvajte dok ne pokipi, a zatim sklonite s vatre. Poklopite, ostavite da se ohladi te potom držite na hladnom najmanje 8 sati. Pre ponovnog kuvanja džema sterilizujte tegle tako što ćete ih ostaviti 20 minuta u rerni na 130 stepeni ili prokuvate u kipućoj vodi.
Kupine vratite na vatru i ponovno zagrejte do vrenja. Ulijte vino i kuvajte još 5 minuta. Vrući džem prespite u tople tegle. Dobro ih zatvorite i ostavite da se ohlade. Na isti način možete napraviti džem od borovnica ili mešavine bobica.