Domaćice savetuju

Zanimljivi recept za kiselu zimnicu: Ukusna sve dok ne stigne sveža salata naredne sezone

0
Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, jedre, sveže i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, šargarepu, karfiol...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Recept je odmeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici, piše Lisa. Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podelite na "cvetiće", šargarepu oljuštite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.

 

Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.

 

3 greške treba izbeći: Da li STVARNO znate kako se PRAVILNO sprema zimnica?

 

Presolac pripremite po sledećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje - imajte na umu da je jedino ograničena upotreba ovih sredstava bezbedna za vaše zdravlje!

 

Sastojci:

 

10 litara vode


300 gr soli


200 ml esencije


20 gr vinobrana


20 gr konzervansa

 

Priprema:

 

Vinobran i konzervans prokuvati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera.

makonda-tracker