Sastojci:
250 g brašno
50 g griza
1-2 kašičice soli
½ kockice kvasca
kašičica šećera
60 g zelenih maslinki bez koštica
čen belog luka
0,6 dl maslinovog ulja
kašičica origana
400-500 g kuvanog krompira
80 g rikote, 4 kašike rendanog parmezana
krupna morska so
brašno i griz za radnu površinu
origano za ukras
Priprema:
U posudi promešajte brašno, griz i so. U sredini napravite udubljenje, stavite izdrobljen kvasac, pa dodajte šećer i 1-2 kašike mlake vode, piše Moja lepa bašta. Pokrijte posudu i ostavite oko 15 minuta na toplom da nadođe. Sipajte oko 1,2 dl mlake vode i zamesite glatko testo. Napravite loptu, pokrijte ponovo i ostavite 45 minuta da testo naraste. Iseckajte sitno masline. Oljuštite beli luk, izgnječite ga i propržite na ulju. Umešajte origano i sklonite sa vatre. Oljuštite kuvani krompir i uzduž isecite na tanke ploške.
Rolnice koje su postale hit među predjelima!
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Obložite dva pleha papirom za pečenje. Testo podelite na dva dela i oklagijom istanjite na dva kruga. Stavite ih na plehove i tanko pospite rikota sirom. Odozgo poređajte krompir i pospite maslinke. Poprskajte uljem, pospite parmezanom i pecite u rerni oko 20 minuta. Zatim isprskajte preostalim uljem, pospite morskom solju i garnirajte origanom. Servirajte toplo.