Predstavljamo recept za domaći sirup od ruža.
Sastojci:
- latice ruže
- velike tegle
- limuntus
- šećer
- voda
Domaći kolač sa višnjama po receptu Jelene Bin Drai: Idelano letnje osveženje (VIDEO)
Priprema soka od ruža
Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene. Uzmite one jako mirisne. Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo puna. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle zatvaračem, sok će se ukiseliti i ubuđati.
Tegle ostavite da stoji na sunčanom mestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.
Ukusan domaći napitak koji čisti bubrege i poboljšava zdravlje
Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.
Sve fino izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. Sok sipajte u flaše i dobro zatvorite. To što ste dobili je sirup soka od ruže.
Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.
Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu tj. u frižderu nekoliko meseci.
Deo soka možete sipati u plastične flašice i zalediti i tako piti sok od ruža i tokom zime.
Ukoliko nećete sirup, ne morate ga šećeriti u toku pripreme, nego pre posluženja zasladite šećerom ili medom.