Uz šunku i sir tu je i salata - svež paradaz je čini laganijom od ostalih pica, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
1 ½ dl mlake vode
20 g svežeg kvasca
2 kašicice maslinovog ulja
so
Za nadev:
150 g sira gaude
200 g šunke
1 veliki paradajz
2.5 dl paradajz pirea
origano
Priprema
1. Izmrviti kvasac (umesto svežeg može se upotrebiti i 1 kesica suvog), dodati mlaku vodu, brašno, maslinovo ulje i so pa umesiti testo. Ako je pregusto, doliti još malo vode. Testo treba da bude glatko i ne sme da se lepi za ruke i ciniju.
2. Na namašcen pleh prebaciti testo i rastanjiti ga. Ivice ostaviti malo deblje. Ostaviti da odstoji 15 minuta.
3. Za to vreme izrendati sir i iseci paradajz na kolutove. Paradajz pire zaciniti origanom.
4. Premazati testo paradajz pireom. Poređati šunku, peko posuti 2/3 sira pa složiti paradajz. Rasporediti ostatak sira preko paradajza. Posuti origanom.
5. Pica treba da odstoji oko deset minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Peći picu 20 minuta.
6. Kada je pica gotova, staviti svež bosiljak.