Ledeni čaj je savršeno piće u letnjim danima. On ne samo da osvežava, već i, kako su pokazala istraživanja, može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti i dijabetesa, kao i da očuva zdravlje zuba i desni i jačinu kostiju, piše Stvar ukusa.
Napravite omiljenu poslasticu od kokosa: Konačno otkriven strogo čuvani recept!
Ako sami pravite ledeni čaj, umesto da ga kupite gotovog ili u instant verziji, uštedećete novac, a osim toga, možete da kontrolišete unos kalorija tako što ćete dodati malo šećera.
Evo 5 pravila za savršen domaći ledeni čaj.
Iskoristite svež čaj
Čaj je bogat antioksidantima flavonoidima, koji su najmoćniji kad je čaj svež. U specijalizovanim prodavnicama ili na pijaci potražite svež čaj, jer se ulja koja čaju daju ukus vremenom gube. Probajte da dođete do listova čaja, jer čaju treba mesta da se raširi i tako ispusti ukus. Ako je vaš jedini izbor čaj u kesicama, potražite one koje su u obliku piramidice, jer ostavljaju više mesta čaju da se raširi. Ako možete, koristite brendove koji tačno navode odakle čaj potiče.
Koristite destilovanu vodu ili filtriranu vodu
Čaj ne bi trebalo praviti s negaziranom mineralnom vodom. Previše minerala iz mineralnih voda u kontaktu sa sastojcima iz lišća čaja mogu stvoriti ne tako prijatne ukuse. Voda bez minerala proizvešće, s druge strane, odličan čaj.
Vodite računa o temperaturi
Da biste napravili crne, biljne i tamnije ulong čajeve, voda treba da provri. Ali za zeleni, beli i svetliji ulong voda treba da bude hladnija: 75-80 stepeni Celzijusa. Ako čaj kom treba hladnija voda pravite tako da provri, možete dobiti neprijatan gorak ukus.
Uzmite dovoljno čaja
Za šolju čaja treba vam jedna i po do dve kašičice čaja s velikim lišćem ili cvetovima, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Ako pravite čaj od listova koji su gusti i kompaktni, kakva je većina crnih čajeva, uzmite jednu kašičicu. Ako želite da pravite ledeni čaj i nemate vremena da čekate da se ohladi, napravite ga dvostruko jakog da biste izbegli razvodnjavanje kockicama leda. Ili ga rashladite na sobnoj temperaturi i onda stavite u frižider.
Bolje od svakog poslastičara: Evo kako da od jagoda napravite predivnu dekoracju (VIDEO)
Ostavite u vodi dovoljno dugo da ispusti ukuse, ali ne predugo
Ako pustite čaj da previše dugo ispušta ukus, može se desiti da u vašem napitku dominiraju tanini i drugi gorki sastojci. Crni čaj i tamniji ulong čajevi treba da stoje 3-5 minuta, a zelenim, belim i svetlijim ulong čajevima dovoljno je 2-3 minuta. Biljne mešavine imaju malo tanina, pa je kod njih manji rizik da predugo stoje.
Dodatni savet
Bez obzira na to koji čaj pijete, iskoristite u potpunosti njegove flavonoide tako što ćete ga piti svežeg. Ako želite da u frižideru stalno imate ledenog čaja, dodajte mu malo limunovog soka. Limunova kiselina i vitamin C pomažu da se flavonoidi očuvaju.