Jesen nam je donela nove boje, nove modne trendove, ali i povratak namirnicama kojima je teško reći "ne", a moćna bundeva svakako je jedna od njih
Prvi jesenji dani doneli su nam novo voće i povrće kojem se rado vraćamo krajem septembra, a među njima je kraljica jeseni ― superzdrava bundeva, čarobnog ukusa i brojnih mogućnosti za pripremu!
Ovaj recept je samo jedan u nizu zanimljivih načina da je iskoristite.
Rolat s bundevom i cimetom
Sastojci:
Kora
- 100 grama mekog brašna
- tri jajeta
- 12 kašika kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 grama bundeve
- 50 grama šećera u prahu
- ravna kašičica praška za pecivo
- ravna kašičica cimeta u prahu
- pola kašičice kakaoa
Fil
- 170 grama krem-sira
- čaša kisele pavlake (170-180 mililitara)
- 12 kašika šećera u prahu
- čaša kisele pavlake
Priprema
Kora
U dubljoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao, so i cimet.
U odvojenoj umutite dobro jaja, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer sve dok se ne napravi penasta smesa, pa u to dodajte rendanu bundevu. Tome zatim malo po malo dodajte suve sastojke i sve dobro promešajte.
Zatim sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom. Obratite pažnju na to da je smesa ravnomerno razlivena.
Pecite u prethodno u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalicu zabodenu u sredinu kore ne izvadite čistu, ne manje od deset minuta.
Fil
Pospite jednu čistu krpu šećerom u prahu, prebacite koru na to, pospite i drugu stranu šećerom u prahu, sačekajte da se prohladi koji minut, pa polako rolajte dok je još topla.
Zatim umutite krem-sir s pavlakom i šećerom u prahu i ostavite u frižideru da se stegne.
Nakon sat-dva odrolajte koru, premažite je filom i ponovo urolajte.
Pre nego što poslužite, pospite šećerom u prahu.