prijatnO!

Idealno rešenje za posne dane: Piroške gotove za tili čas! (RECEPT)

0

Toplo, meko testo punjeno kremastim krompirom...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najveći "problem" tokom posnih dana je naći savršen doručak. Predstavljamo vam recept za svetogorski posni doručak koji ćete obožavati.

 

Vaša posna ruska salata biće ukusnija uz ovaj specijalni dodatak (RECEPT)

 

Sastojci za testo: 1 kg brašna; 1 parče kvasca; 1 kašičica soli; 1 prstohvat šećera; 2 dl maslinovog ulja; 4 dl mlake vode.

 

Za fil: 4 srednja krompira; malo soli; malo bibera i origana; ulje za prženje; nekoliko struka mladog luka; može i glavica crnog luka.

 

Kvasac razmutite u mlakoj vodi kojoj ste dodali malo šećera. U brašno umešajte so i 2/3 ulja i zamesite vodom sa kvascem, zamesite kašikom. Kada počne da se odvaja od vangle, prelijte preostalo ulje i prekrijte platnenom salvetom, ostavite na toplom mestu pola sata da nadođe.

 

Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva. Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, ubacite, oceđen krompir, ispasirajte ga i dodajte so i začine, prohladite.

 

Testo premesite uz dodatak brašna. Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite prstima ili viljuškom. Pržite u fritezi, pržene piroške stavljajte na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja. Služite uz postan kačkavalj.

makonda-tracker