Probajte i shvatićete zašto se baš ovako zove
"Srpski kavijar", nezaljućen ajvar ili pekmez od paprika - namaz kakav još nikad niste probali!
Idealan je za sve one koji ne vole ili ne smeju da jedu beli luk!
Sastojci: 30 kg paprika, 400 ml ulja, 100 ml vinskog sirćeta, 2-3 kašike šećera, 4 kašike soli, malo esencije, malo konzervansa.
Priprema: Kao i kod pripreme običnog ajvara, ispecite paprike i očistite ih.
Sutradan ih sameljite i ispržite. Posle 30-ak minuta vrenja dodajte ulje, vinsko sirće prokuvano sa šećerom i so. Ajvar je gotov kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.
Pikantni namaz koji svi obožavaju: Napravite čuvenu ljutenicu (RECEPT)
Tegle koje ste držali 30 minuta na 100 stepeni u rerni, punite vrućim ajvarom. Otvorene i napunjene ostavite u rerni na 100 stepeni 30 minuta, a onda isključite i ostavite da se u njoj do sutradan hlade.
Trećeg dana se tegle zatvaraju. Svaku teglu pospite sa nekoliko mrvica konzervansa i pokrijte papirnim maramicama nakapanim sa 2-3 kapi esencije.
Zatvorite tegle metalnim poklopcima i ostavite tamo gde inače držite zimnicu. Od ove količine dobija se 12 tegli.