Vrtka je paprika koja je kraljica belopalanačke kuhinje. Specifičnog je mirisa, ukusa, izgleda i kvaliteta. Nezamenljiva je za pripremu mnogobrojnih jela ovog kraja, a posebno punjene vrtke, to je pravi specijalitet
Priprema: Crni luk sitno iseckati i pržiti na ulju. Dodati na pola prženja iseckani praziluk i narendanu šargarepu. Sve dobro uprđiti. Potom ubaciti mleveno meso, posoliti, pobiberiti i dodati 1 kašičicu tucane suve paprike i 1 kašičicu sitne slatke mlevene paprike. Ubaciti pirinač i pržiti još malo.
Fil ostaviti da se prohladi i dodati u njega 1 jaje, po ukusu, a i ne mora. Filom puniti paprike prethodno potopljene 10-ak minuta u vrućoj vodi. Zatvarati ih krompirom. Ređati ih u šerpu i naliti vodom da ogreznu. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.
Ukusan letnji obrok: Pržena paprika sa pavlakom i belim lukom
Pripremiti zapršku od ulja, sitno seckanog belog luka i crvene tucane paprike, preliti paprike i staviti u rernu da se krckaju na laganoj vatri dok se ne zapeku. Uz punjenu papriku odlično idu sir ili kiselo mleko.
SASTOJCI
500 g mešanog mlevenog mesa
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 struk praziluka
3 čena belog luka
oko 15-20 paprika sa venca
tucana suva ljuta paprika
mlevena slatka crvena paprika
so, biber
1 jaje
Ulje