Ispravljamo informaciju da soda bikarbona, uz određeni način primene, može da spasava živote
ISPRAVKA: Na portalu Glossy je objavljena netačna vest pod naslovom "Koristite je pravilno: Evo kako soda bikarbona može da vam spasi život" o tome kako soda bikarbona utiče na zdravlje.
Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da nasuprot navodima u našem tekstu,povećanje nivoa bikarbonata ne može da produži život.
Studija Univerziteta u Juti, na koju se pozivaju članci o “spasonosnoj” sodi bikarboni, trajala je od 1997. do 2014. godine, na njenom čelu bio je dr Kalani Rafael, a objavljena je 2016. pod nazivom “Koncentracija bikarbonata, acidobazni status i mortalitet u studiji zdravlja, starenja i sastava tela”.
Dr Rafael istakao je sledeće:
– Ono što smo otkrili je da su generalno zdravi stariji ljudi s niskim nivoom bikarbonata imali veći rizik od smrti. Dodavanje pH merenja u jednačinu nije promenilo rezultate, što je važno, jer pH nije rutinski meren. Nalazi sugerišu da koncentracije bikarbonata u krvi, koje su uobičajeno izmerene, mogu pomoći kliničarima da identifikuju osobe s povećanim rizikom od rane smrti. Kod ljudi s niskim nivoom bikarbonata, neki mogu imati koristi od povećanog unosa hrane koja proizvodi bikarbonat u telu, kao što su voće i povrće.
U ovoj studiji utvrđeno je da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posledičnu vezu.
Dakle, nivo bikarbonata možemo povećati unosom hrane koja ima svojstvo da podiže nivo bikarbonata u telu, poput svežeg voća i povrća. Studija Univerziteta u Juti nije pokazala da se to može uraditi konzumacijom sode bikarbone niti se to savetuje.