Psihologija: Muškarci, žene i emocije

0
Na koji način žene i muškarci pokazuju svoje emocije, zašto postoje stereotipi o tome kako dečaci ne smeju da zaplaču, a devojčice da budu agresivne, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Profimedia, Shutterstock
foto: Profimedia, Shutterstock

I pored toga što se za žene misli da su emocionalnije od muškaraca,  aktuelno Svetsko prvenstvo u fudbalu snažno osporava takav stereotip. Na dnevnom nivou tu se možemo uveriti koliko su muške emocije snažne, burne i u kojoj meri je njihov raspon zadivljujuće veliki. Naime, nije u pitanju samo bes i agresija koja podstiče takmičarski duh, već i izražena tuga, povređenost, beznađe, razočaranje, nezadovoljstvo...što je u nekim slučajevima praćeno pravomrekom suza.

Piše: Sanja Stanić

Psihoterapeut

 

 

RAZLIKE IZMEĐU POLOVA

Međutim, ne možemo zanemariti ni stereotipe s kojima odrastamo, bilo da je reč o muškarcima ili ženama. Oni su važni jer oblikuju način tumačenja podataka iz realnosti. Sasvim je izvesno da raspon opaženih emocija kod jačeg pola za vreme trajanja Mundijala neće narušiti sliku muškarca koji ne pokazuje emocije smatrajući ih prilično nevažnim i žene koja je osećajna, brižna i osetljiva. Zbog čega je to tako? Izgleda da se u isticanju razlika kod oba pola preteruje, mada je izvesno da one postoje. Smatra se da dominacija testosterona čini da muškarac razvija agresivne tendencije. Razlika u razvijenosti moždanih struktura upućuju da žene imaju veće verbalne kapacitete za izražavanje emocija, dok se kod muškaraca razvijaju oblasti zadužene za prostorne i mehaničke odnose.  Međutim, činjenica je da su razlike u doživljavanju i ispoljavanju emocija unutar grupa velike. Postoje pojedinci koji ispoljavaju emocije, ali i pripadnice lepšeg pola koje ne reaguju na taj način. Ti polariteti veći su nego apsolutne razlike koje postoje između muškaraca i žena. Biološke dispozicije su važne i u psihologiji one se odnose na temperament neke osobe. Stara Hipokratova podela na kolerike (one koji burno ispoljavaju pretežno neprijatna osećanja), melanholike (koji dugo i snažno osećaju emociju tuge), sangvinike (skloni su optimističnim pogledima i prijatnim emocijama) i flegmatike (osobe sa površnim, kratkotrajnim i slabim emocijama), pokazuje ljudske urođene sklonosti koje možemo opaziti u svakodnevnim situacijama. Međutim, potpuno smo svesni da emocionalnu ekspresiju nije lako pojednostaviti. Razlike u ispoljavanju jačine osećanja kulturno su uslovljene, što utiče na to da muškarci češće prikrivaju iznenađenje i strah, dok žene uglavnom skrivaju gađenje, prezir i bes.

SVE JE U PRIRODI

Biologija je samo osnova kroz koju se prelama uticaj neposrednog i šireg socijalnog okruženja, kao i model odnosa koji je prisutan u porodici. Jasno je da ti društveni uticaji oblikuju načine ispoljavanja emocija. Odrasli često dečaka smatraju slabićem kad ispolji emociju tuge (plačeš kao devojčica!), a devojčicu osuđuju ako se agresivno ponaša. Često takve emocije prati impulsivno ponašanje i sklonost ka supstancama koje guše osećanja. Alkohol, droga i ekscesivno, agresivno ponašanje, često su u funkciji bežanja od depresije. Devojčice, kad su besne i ljute, plaču. Društveno neprihvatljivu emociju pretvaraju u onu koja  može da obezbedi kakvu-takvu podršku socijalne sredine.

ISPOLJAVANJE EMOCIJA

Društveno okruženje ne gleda blagonaklono na ispoljavanje emocija. Muškarcima se u manjoj, a ženama u većoj meri toleriše izražavanje osećanja. Međutim, i jedni i drugi, srazmerno društvenoj toleranciji, imaju isti problem kada zanemaruju, potiskuju i negiraju sopstvene emocije. Bitno je da znaju kako je pored biološke dispozicije koja se odnosi na njihov pol, daleko važniji naučeni obrazac emocionalnog ispoljavanja koji usvajamo u porodičnom i društvenom okruženju. A ono što je naučeno, može se menjati i patnja ne mora da bude sudbina. Razlika u ispoljavanju osećanja, kada je reč o polovima, neophodna je u zavođenju. Privlačnost, koja je u osnovi emocionalnih veza, svoj izraz nalazi u složenim ponašanjima koja drugoj strani stavljaju do znanja da joj se dopadate. Ta sinhronizacija emocionalnih ponašanja bila bi nepotrebna da ne postoji razlika između muškaraca i žena.

POVERENJE JE KLJUČ ODNOSA

Slavna voditeljka Opra Vinfri u svojoj emisiji Oprah Show razgovara sa sagovornicima o raznim stvarima, a svojevremeno se bavila temom na koji način muškarci iskazuju emocije i kako to čine. Utvrdila je da su pripadnice lepšeg pola, za razliku od muškaraca transparentnije u pokazivanju osećanja. Ipak, zaključak koji je izvela sa svojim gostima bio je da kada se stekne poverenje između prijatelja ili emotivnih partnera, pokazivanje osećanja mnogo je lakše.

makonda-tracker