Čokolada - formula za dobro raspoloženje

0
U hladnim zimskim danima topla čokolada savršen je izbor, ali isto tako štangla ove poslastice može da popravi raspoloženje, a sa podjednakim uspehom primenjuje se i u kozmetici.

Čokolada važi za poslasticu koja osigurava dobro raspoloženje i pobuđuje osećaj zadovoljstva. U pitanju je namirnica koja predstavlja vredan izvor energije. Njenu osnovu i glavni sastojak čini kakao, a tu su još i kakao-maslac i šećer, aroma vanilije i emulgator lecitin čiji je zadatak povezivanje svih njenih sastojaka.

Interesantno je da je ova poslastica bogata fosforom i magnezijumom, a sadrži i veće količine gvožđa, cinka i kalijuma. U 100 g kvalitetne čiste čokolade sa visokim udelom kakaa ima 400 mg kalijuma, 300 mg magnezijuma, 280 mg fosfora, 100 mg kalcijuma, 12 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, 68 g kofeina, 54 g ugljenih hidrata, 30 g masti, ali i 9 g dijetetskih vlakana i 6 g belančevina. Osim toga sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP.

POZITIVAN UČINAK

U čokoladama koje sadrže više od 50 odsto kakaa ima 560 kcal. na 100 grama, dok 100 g mlečne čokolade ima 550 kcal. One čokolade sa većim delom kakao mase pomažu nam u trenucima kada očekujemo dobro raspoloženje.

U slučaju težeg fizičkog ili psihičkog napora samo mala količina ove poslastice postiže zapanjujući učinak na opšte stanje organizma.

Poželjno je izbegavati je pre odlaska na spavanje jer može da izazove nesanicu. Uprkos činjenici da je bogata masnim tvarima, vari se vrlo brzo. Najnovija istraživanja pokazuju da tamna čokolada, kao i kakao u prahu, za oko 10 odsto povećavaju proizvodnju dobrog holesterola (HDL) koji štiti krvne sudove i na taj način doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema. Dokazano je da se uzimanjem 22 g kakao praha i 16 g tamne čokolade dnevno bitno smanjuje taloženje lošeg holesterola.

 

ČOKOLADA U KOZMETICI

Ne postoji bolja relaksacija od masaže, a ukoliko se to učini čokoladom, daje sjajne rezultate. Priprema je vrlo jednostavna: u malo vode otopite pola kilograma čokolade za kuvanje pa dodajte nekoliko kapi parfema. Kada smesa bude glatka i mlaka, možete da počnete sa masažom. U poslednje vreme u svetu se najinteresantniji anticelulit tretmani vrše upravo čokoladom. Tretman počinje ugodnim pilingom zrncima kakaa, kako bi se uklonile izumrle površinske ćelije kože, te anticelulitnim supstancama omogućila delotvornost i prodiranje u najdublje masne naslage. Topla čokoladna smesa nanosi se na problematične delove tela.

 

Kloe Kardašijan

Rijaliti zvezda Kloe Kardašijan ne krije da obožava slatkiše. Čokoladu konzumira svakodnevno, ali kada je na posebnom režimu ishrane, tada jede isključivo onu crnu. Poznata starleta ima i slatku tradiciju da kad god organizuje neku svečanost za svoje prijatelje, ona ih počasti čokoladnim mafinima.

 

Vreme pripreme 60 minuta // cena 500 din // osobe 4

 

Čokoladne zvezdice

 

Sastojci

200 g mlevenih oraha

150 g šećera u prahu

100 g mlevenog keksa

100 g rendane čokolade

100 g margarina

malo ruma

malo čokolade (za glazuru)

 

Priprema

Izmešajte sve sastojke i smesu umesite rukama, s malo ruma. Radnu površinu premažite šećerom i razvijte koru. Modlicama vaditi srca. Ostavite ih da se malo prosuše, pa svaki kolačić prelijte glazurom od čokolade i ukrasite po želji.

makonda-tracker