Pečurke se kao hrana i lek koriste već hiljadama godina. Iako je u početku bilo samo divljih, danas se uzgajaju brojne pitome pečurke koje se obilato koriste u ishrani. U zavisnosti od sorte, 100 g pečuraka u proseku sadrži energetsku vrednost od 18 do 26 kilokalorija, što ih čini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti u raznim dijetama. Pečurke imaju 10 - 20 puta manje kalorija nego neki slatkiši ili čaša alkoholnog pića. U proseku sadrže dva puta manje kalorija od sveg voća i povrća koje se koristi u ishrani, a zanimljivo je da imaju i do trideset puta manju energetsku vrednost nego koštunjavo voće. U dijetalnoj ishrani poželjno je jesti dosta pečuraka ili ih treba pomešati sa ostalom hranom, kako bismo u organizam uneli više korisnih sastojaka, a manje kalorija.
VRSTE PEČURAKA
U ishrani se najčešće upotrebljavaju šampinjoni, bukovače, enokitake, šitake, vrganji, lisičarke i smrčak. Samih šampinjona ima više vrsta, a razlikuju se po obliku i po boji. Sadrže dosta korisnih sastojaka potrebnih organizmu: bakar, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B-kompleksa, vitamin K, gvožđe, enzime, kalijum, magnezijum, selen, ugljene hidrate, fosfornu kiselinu…
KAO LEK
Deluju kao antioksidant i bogate su brojnim lekovitim sastojcima. Veoma povoljno utiču na oboljenja kao što su: Alchajmerova bolest, akne, alergija, anemija, dijabetes... Blagotvorne su za zaceljivanje rana, impotenciju, nervozu, predmenstrualne simptome. Interesantno je da se u farmaciji i iz otrovnih pečuraka mogu ekstrahovati korisni sastojci za proizvodnju lekova.
U KULINARSTVU
Pečurke su osnovni sastojak mnogih jela, ali su i veoma ukusan dodatak supama, čorbama povrću i mesu. Zbog lakšeg čuvanja, neke se suše pa se u tom obliku koriste za pripremu jela. Ukoliko sami idete u berbu pečuraka, potrebno je da budete veoma oprezni. Najbolje je da taj posao prepustite stručnjacima jer one otrovne mogu biti slične jestivim pečurkama, a svaka greška može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme (trovanje).
RECEPT
Šampinjoni punjeni plavim sirom i orasima
1 osoba
Vreme pripreme 15 minuta
Cena 550 dinara
SASTOJCI
- 300 g šampinjona
- 50 g plavog sira
- 30 g oraha
- 0,03 ml ulja
- 30 g čeri paradajza
- 5 g soli
- 5 g bibera
Kasnija Konić
Priprema:
Šampinjone oprati i odvojiti kapice od stabljike. Začiniti pečurke i peći ih na roštilju. Prvo peći unutrašnju stranu kapica, a zatim ih okrenuti i napuniti plavim sirom i orasima. Prilikom pečenja druge strane sir će početi da se topi. Pečene pečurke servirati na tanjir na kojem je aranžirana sečena zelena salata. Dekorisati čeri paradajzom.