Šipurak: Divlja riznica vitamina

0
Naučnici sve češće otkrivaju nova lekovita dejstva šipurka, čija je primena naširoko rasprostranjena u narodnoj medicini i ishrani
Foto: Stockfood
Foto: Stockfood

Gotovo sve kućne apoteke u Srbiji poseduju lekove na bazi šipurka u raznim oblicima. Plod divlje ruže  poznat i pod latinskim nazivom rosa pseudofruktus, ima dugu istoriju konzumiranja na našim prostorima. Pripada porodici ruža koja broji oko četiri stotine vrsta, a od njih čak dvadeset i jedna uspeva na našem podneblju. U narodnoj medicini koriste se njegovi plodovi, list i cvet, a poznato je i da pomešan sa komovicom jača organizam. Još davne 1563. godine,  ovu biljku preporučivao je nemački travar Kerber. Ona se, međutim, tada koristila u vidu praška  koji učvršćuje desni. Nekoliko vekova kasnije, ova biljka korišćena je u Rusiji za zaceljivanje rana, lečenje bolesti bubrega i mokraćne bešike. U kineskoj medicini ovo voće služi za poboljšavanje varenja, dok se na Tibetu upotrebljava za lečenje tuberkuloze.

 

VITAMINSKA BOMBA

 

Čak i osušeni plod sadrži mnogo vitamina pa gotovo svaka seoska kuća u brdsko-planinskim predelima Srbije poseduje šipurak. Botaničari tvrde da u njegovom plodu ima više vitamina C nego u bilo kojoj drugoj biljci. Uz to sadrži i vitamine B, P, K i provitamin A, zatim natrijum, tanin, flavonoid, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer, masno i eterično ulje. Od latica se, takođe u brdskim predelima, u kombinaciji sa cvetom drugih ruža, pravi slatko i to najčešće u septembru  kada se i bere njegov plod. Branje treba okončati najkasnije do novembra jer plodovi tada postaju prezreli i gube lekovita svojstva. Upotrebljava se svež ili sušen i za pripremanje džema. Primena šipurka u medicini široko je rasprostranjena pošto se koristi  u lečenju suvog kašlja i to najčešće u vidu čaja koji se služi proceđen i zaslađen.

 

USPORAVA RAK PROSTATE

 

Od šipurka se pravi i vrlo kvalitetno biljno ulje koje može da služi kao tonik ili vitaminski napitak. Zbog bogatstva vitamina i voćnih kiselina, ekstrakti i koncentrati šipurka koriste se i u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, a jedno od njih je i poznata kokta. Plod divlje ruže koristi se i za spravljanje preparata namenjenih ublažavanju upalnih reakcija kože. Blagotvorno deluje na ćelije epiderma, a koristi se u terapiji protiv ekcema, akni, psorijaze i pojačava elastičnost kože.  Ulje šipurka odlično je i kao sredstvo za zaštitu od sunčanja, a njegov sok, prema istraživanju Univerziteta u američkoj državi Viskonsin, može da uspori razvoj raka prostate

 

Recept:

Rolat sa džemom od šipurka

Umutiti pet žumanaca sa četiri kašike šećera. U njih dodati čvrst sneg od pet posebno umućenih belanaca i četiri kašike mekog brašna. Sve to sipati u papirom obložen pleh i malo izravnati. Peći na 200 stepeni Celzijusovih oko petnaest minuta. Patišpanj potom izvaditi iz pleha i staviti na krpu posutu kristal šećerom. Uviti ga uz pomoć krpe u rolat dok je još vruć. Kada se ohladi, odviti ga i premazati džemom ili pekmezom po želji. Zaviti ga ponovo i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.

 

 

makonda-tracker