Story Wellbeing: Zablude i istina o pilulama za kontracepciju

0
Da li je moguće i kako odložiti ciklus pre odlaska na more i na koji način treba da vodimo računa o reproduktivnom zdravlju tokom letnjih meseci, odgovara naša stručna saradnica dr Mima Fazlagić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brojne predrasude vladaju kod naših žena, naročito kada su ginekološki problemi u pitanju. Već decenijama postoji uvreženo mišljenje kako su kontraceptivne pilule loše po zdravlje ili zabluda da će one poremetiti ciklus… Ipak, sa modernizacijom vremena, modernizovala se i farmaceutska industrija, pa je tako pred nama četvrta generacija kontraceptivnih pilula. Upravo uz pomoć njih moguće je odložiti ciklus ukoliko želite da to učinite pre letovanja, a kako i na koji način je to najbolje da se uradi objašnjava naš stručni saradnik.

Story: Koliko često žene koriste kontracepciju?

- Korišćenje kontracepcije kod nas je zastupljeno samo oko devet procenata i to računajući sve vrste preparata. U razvijenim zemljama kao što su Holandija, Norveška i Belgija upotreba kontraceptivnih sredstava kreće se i do 58 procenata kod žena u regenerativnom periodu. Iako su pilule protiv začeća proslavile pola veka postojanja, kod nas je njihovo korišćenje praćeno velikim predrasudama. Danas su ženama na raspolaganju kontracepcijske pilule četvrte generacije, a mene još pitaju da li ću odlakaveti ako uzmem tablete ili da li ću zauvek izgubiti ciklus i slične stvari.

Story: Kakve još zablude postoje?

- Takav stav kod nas prenosi se nekom vrstom usmenog predanja i to se ne menja, kao i zabluda da je bolje dete roditi u sedmom nego u osmom mesecu trudnoće. Savremeni način života zahteva mnogo od žene, neuporedivo više nego ranije. One rade sve odgovornije poslove, idu na odmor kada moraju, a ne kada žele i prinuđene su da precizno planiraju porodicu. Bez obzira na to što naše žene imaju ovako zahtevne obaveze i preuzele su svoj život u svoje ruke, još se nisu oslobodile predrasuda. Morate znati da je svaka kontracepcija bolja od prekida trudnoće, hormonska kontracepcija nije stvorena da vas ugrozi, već da vam olakša život. Svaki hormon koji se uzima u bilo kakvom obliku ne može trajno da izmeni vaše stanje hormona, već deluje samo dok ih uzimate. Shodno tome, nije neobično programirati ciklus kada vam to odgovara.

Story: Na koji način može da se odloži ciklus?

- Ukoliko uzimate pilule protiv začeća, produžićete da ih koristite sve dok vam to odgovara. Ukoliko ne koristite pilule, postoje preparati koji mogu da vam pomognu da isplanirate ciklus. Oni nemaju trajno dejstvo i deluju samo onda kada ih uzmete i zato ne ostavljaju trajne posledice.

Story: Da li ipak postoje neke posledice?

- Koji god hormon da uzmete, posle uzimanja vraćate se u svoje prirodno stanje zato što hormoni nisu lek nego supstitucija (zamena). Najbolje je da se pre odluke kako da odložite ciklus posavetujete sa svojim ginekologom koji vas poznaje i zna šta je za vas najpogodnije. Nije dobro uzimati bilo kakve preparate bez konsultacije sa lekarom pa tako i za ovu problematiku važe ista pravila.

Story: Na šta treba obratiti pažnju u toku sezone godišnjih odmora?

- Tada se najčešće postavljaju ovakva pitanja: Smem li za vreme ciklusa da se sunčam i kupam, da li se mogu koristiti tamponi i kakve ću štetne posledice imati nakon upotrebe pilula? Za ova pitanja nema pravila. Svaka žena se razlikuje i ima drugačiji ciklus. Sunčanje se više ne preporučuje bez velikih zaštitnih faktora pa to važi i za vreme ciklusa, a morate znati da se krvni sudovi šire na suncu i da se krvarenje pojačava. Što se tiče kupanja, najvažniji uslov jeste da voda bude čista, tako da bazeni ne dolaze u obzir. Za vreme ciklusa, povećan je rizik za nastajanje infekcija i o tome se mora voditi računa. Leto predstavlja vreme kada je mnogo lakše dobiti neku infekciju, pa briga o zdravlju mora da bude na prvom mestu. Zbog toga je važno da sve na vreme isplanirate - morate da budete odgovorne prema sebi i onda ćete na miru uživati u zasluženom odmoru.

 

Ksenija Konić

 

 

 

makonda-tracker