Dijeta sirovom hranom
Dijeta sirovom hranom zasniva se na unošenju isključivo termički i industrijski neprerađene hrane. Hrana koja se konzumira ne sme biti izlagana temperaturama višim od 50°C kako se prilikom termičke obrade ne bi uništili enzimi u biljkama koji omogućuju najbolju probavu i apsorpciju takve hrane.
Unosi se minimalno pet obroka, doručak, ručak, večera i dva međuobroka, gde doručak uvek počinje čašom vode s dodatkom limunovog soka.
Primer jelovnika
Doručak: čaša vode s dodatkom limunovog soka, frape od borovnica, pomorandže i jabuka
Međuobrok: orašasti plodovi po želji
Ručak: Salata od mariniranog sirovog lososa, krastavaca, paradajza posuta semenkama susama i začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
Međuobrok: bobičasto voće
Večera: krekeri od susama s paštetom od avokada
Imajte na umu...
Za mesec dala 5 kilograma manje: Samo što je potrebno jeste da vam doručak bude ovakav!
Dijeta sirovom hranom je prilično jednostavna za praćenje, a budući da je vrlo oskudna kalorijama daje brze rezultate. Ipak, dugoročno može predstavljati rizik za zdravlje.
Zahvaljući obilju voća i povrća ova dijeta organizmu osigurava bogatstvo vitamina C, folne kiseline, kalijuma, selena, prehrambenih vlakana i antioksidansa. Leti dostupno voće i povrće je i odličan izvor karotenoida preko potrebnih za zaštitu kože od štetnog delovanja sunčevih zraka.
Ipak, dijeta sirovom hranom može dovesti do nedostatka gvožđa u organizmu i posledične anemije, stoga nije prihvatljivo dugoročno rešenje.