Glavni sastojci ovog recepta su: sveži ren, neprskani limuni s korom i med.
Već je mnogo rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, pre recepta, nakratko osvrnuti na ren. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) ren je izuzetan i kao lekovito sredstvo.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.
Svež koren se može koristiti tokom cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu. Ako imate veći koren, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Nastavak na narednoj strani...