Ušla u srž tamošnjeg mentaliteta

Korisni saveti jedne Holanđanke koji će vas nasmejati: Crnogorci i kako biti sa njima (FOTO)

0
Prvi put se samo rukujte sa njima, jedite dok ne puknete, ne čudite se ako se konobar ne smeje, izbegavajte teme o rasizmu i homoseksulacima i sve će biti u redu...
foto: Profimedia
foto: Profimedia
Marijan Van Tviler


Saobraćaj

Bićete iznenađeni da vidite mnoge od njih kako, dok voze, istovremeno drže cigaretu i mobilni telefon. Sve dok policija drži oči zatvorene, jedino što možete da učinite je da se opustite, prihvatite taj haos i pazite, posebno na kružnim tokovima", navodi autorka.

Hrana

Ako vas crnogorski prijatelji pozovu na obrok, očekujte da će vas hraniti dok ne "puknete", navodi Marijan.

Ako želite da prestanete da jedete i pijete, ostavite nešto hrane na tanjiru i ostavite čašu (polu)punu, inače ćete završiti loše. Kad idete u goste, ponesite čokoladu, flašu vina ili cveće. I uvek kupujte neparan broj cvetova, jer se paran broj kupuje samo za sahrane.

Kada ulazite u crnogorski dom, od vas se očekuje da izujete obuću, posebno u ruralnim krajevima. To se ne odnosi na urbane sredine, odnosno stambene zgrade", dodaje ona.

Urnebesno: Ovako su Srbi proslavili Dikapriov Oskar



Upoznavanje


foto: Profimedia
Poslovanje

Marijan


foto: Profimedia
U restoranu

Marijan

Nemojte se iznenaditi i ako vam se konobar ne nasmeje - to ne znači da je primitivan i ima negativne emocije, Crnogorci jednostavno ne vole formalne osmehe", piše autorka bloga montenegro-for.me.

Marijan

Uobičajeno je za domaćina da brine o svim troškovima. Crnogorci su vrlo velikodušni, ali očekuju od drugih da ponude da plate ručak tokom nekog budućeg susreta", piše Marijan.

Redovi

Marijan

Ako vas neko gura u redu u supermarketu / banci samo se opustite i ostanite mirni", navodi ona.

Patriotizam


foto: Profimedia
Rasizam i diskriminacija

Marijan

Poštujte njihove emocije, one se zasnivaju na tradiciji i pravoslavnoj veri", piše blogerka.

Novac





Karakter





Marijan

Pod uslovom da ste otvoreni i prijateljski nastrojeni, kao i da se ne ponašate u stilu “znam sve” samo zato što dolazite iz bogate i razvijene zemlje. Crnogorci su ponosni i ne vole kad se ponašate kao da ste iznad njih. Poslušajte ih i poštujte njihovo mišljenje, čak i ako je drugačije od vašeg", zaključuje Marijan.

makonda-tracker